Samosa’s zijn heerlijk als snack of als voorgerecht. Dit recept is geschikt voor 8 snacks.

Ingrediënten samosa’s
175 g bloem
½ tl bakpoeder
60 g roomboter, gesmolten
snufje zout
125 g kruimige aardappelen
125 g bloemkool
2 worteltjes
1 el boter of olie
½ tl mosterdzaad
½ tl garam masala of kerriepoeder
1 tl fijngemalen korianderzaad (ketoembar)
50 g diepvriesdoperwten
1 groene peper
korianderblad
2 el melk
frituurolie

Bereiding Samosa’s
Wrijf bloem, bakpoeder, roomboter en zout met je vingertoppen door elkaar tot je een kruimelig deeg krijgt.
Voeg ongeveer 50-60 ml water toe en kneed tot een soepel deeg.
Is het deeg te droog, voeg dan nog een beetje water toe, is het deeg plakkerig, dan kun je voorzichtig nog wat bloem toevoegen.
Laat het deeg afgedekt een kwartiertje in de koelkast rusten.
Maak ondertussen de vulling. Snijd aardappel, wortel en bloemkool klein en kook vijf minuten.
Verwarm de boter of olie in een koekenpan en bak de kruiden een minuutje totdat ze gaan geuren en voeg de groenten toe.
Snijd de peper fijn, gooi de zaadjes weg en voeg de peper toe aan het groentemengsel.
Voeg zout naar smaak toe.
Smoor een minuut of 10 met het deksel op de pan.
Haal de pan van het vuur en roer er ongeveer 20 korianderblaadjes doorheen.
Kneed het deeg even goed door, maak er vier balletjes van die je met een deegroller uitrolt tot ronde lapjes van ongeveer 20 cm doorsnede.
Snijd de plakjes doormidden zodat je acht halve cirkels hebt.
Kwast wat melk op de randen, verdeel de vulling over de acht samosa’s en druk de driehoekjes goed dicht.
Gebruik eventueel een vork om de randen aan te drukken.
Verhit de fituurolie en bak de samosa’s in twee porties in ongeveer 6 tot 8 minuten goudbruin.
Laat even uitlekken op keukenpapier.

Anderen lezen ook:  Kastanjes poffen

Tip: Samosa’s smaken heel lekker met chutney

koriander

Koriander
Aan koriander worden allerlei geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Het zou de eetlust en de spijsvertering bevorderen en de zaadjes worden gebruikt om buikkramp te verminderen.

 Ook lekker: Indiase kip met koriander, klik hier voor het recept!