Het is mogelijk dat er op het blad van je perenbomen oranjegele tot oranjerode vlekken verschijnen die steeds roder worden en waarnaast later ook zwarte stippen zichtbaar worden. Dit zijn sporen van perenroest (Gymnosporangium sabinea). Wat doe je er tegen?

Is perenroest gevaarlijk?

Perenroest is niet gevaarlijk voor het bladweefsel, het reduceert alleen het assimilatie-oppervlak. Een grote aantasting zorgt voor vroege bladval met als gevolg dat je boom geen vruchten meer geeft of dat de vruchten te vroeg rijp worden. De boom gaat niet dood. Toch is het niet fijn als je perenboom vroegtijdig zonder bladeren komt te staan en je niet hebt kunnen genieten van verse peren.

Juniperus

Perenroest overwintert op de jeneverbes (Juniperus). In de zomer ‘verhuist’ de schimmel naar de peer, die als tussenwaardplant fungeert. Een tussenwaardplant is nodig voor de voltooiing van een parasiet of virus. Maar de schimmel kan ook voorkomen terwijl er geen jenerverbes in de buurt te bekennen is.

perenroest
Maatregel tegen perenroest

Let in het voorjaar goed op de schimmel bij de Juniperus. De aangetaste takken zwellen op en krijgen lichtbruine tot oranjegele gelatineachtige verdikkingen, dit zijn de vruchtlichamen van de schimmels. Snijd de aangetaste takken tot 10 cm in het gezonde hout af. Is de perenroest toch overgesprongen naar je perenboom? Snoei daarvan dan ook de aangetaste takken tot 10 cm in het gezonde hout af. Plant voor de zekerheid geen jeneverbes aan in de buurt van de perenboom. Op die manier wordt de kans op aantasting een stuk kleiner.

Roestschimmels

Er zijn nog verschillende andere roestschimmels, bijvoorbeeld op meidoorn en lijsterbes. Deze schimmel is opvallend aanwezig maar heeft een minder schadelijke werking dan de perenroest, over het algemeen kun je de schimmel bestrijden door de aangetaste takken weg te snijden.

Anderen lezen ook:  Verrassende knolselderij

Fan van de perenboom of andere fruitbomen? Lees hier waar je op moet letten bij de aanschaf hiervan.

LandIdee nieuwsbrief