Mooie, goedverzorgde kamerplanten beïnvloeden de hoogte van de energierekening een heel klein beetje. Het lijkt vergezocht, maar er zijn planten die niet van hoge temperaturen houden en planten die je juist prima boven de verwarming kunt zetten. De ene kamerplant zal er misschien voor zorgen dat je wat op energie bespaart, als je rekening houdt met de gewenste temperatuur van de plant. Terwijl andere planten juist van warmte houden en de kou wat minder goed aan kunnen. Maar niet alleen in huishoudens waarin mensen toch rekening houden met planten, hebben deze groene vrienden invloed op de energierekening. Planten zorgen namelijk op een bepaalde manier voor het verhogen of verlagen van het energieverbruik.

Kamerplanten verzorgen in de winter

De meeste kamerplanten hebben het in de winter meestal wat zwaarder te verduren. De verwarming gaat omhoog, er is minder natuurlijk licht in huis en het zuurstofgehalte daalt omdat je het raam minder vaak open hebt. Dat zijn zaken om op te letten bij de verzorging van jouw planten. Er zijn ook sterke plantensoorten die bijna overal tegen kunnen en geen last hebben van meer warmte in huis en een drogere lucht.

Geef niet te veel water

Veel kamerplanten houden in de winter een soort winterslaap. Ze hebben daardoor minder water nodig. Maar zet je de thermostaat te hoog, dan lopen de planten het risico uit te drogen en moet je alsnog vaak water geven. De makkelijkste manier om te bepalen of een kamerplant water nodig heeft, is door aan de potgrond te voelen. Voelt deze droog aan? Dan heeft de plant water nodig. Is de grond nog vochtig, dan kun je nog even wachten. Veel planten en het geven van veel water, kan zorgen voor een hogere luchtvochtigheid in huis. Deze heeft ook invloed op het energieverbruik, want vochtigere lucht is moeilijker te verwarmen. Hierdoor kan het gasverbruik een heel klein beetje stijgen, maar die hoeveelheid is de verwaarlozen. Let wel op, want elke plant heeft een andere behoefte aan water. Waar de ene juist houdt van een droge grond, wil de ander altijd vochtig staan.

Anderen lezen ook:  Sfeermakers: Kamerplanten voor elke hoek van je huis!

Zorg voor voldoende licht

In de wintermaanden is het niet alleen korter licht buiten; dit licht is ook anders dan in de zomer. Er zijn kamerplanten die last hebben van deze donkere periode. Daarom kun je ze beter dichter bij het raam zetten, tot op ongeveer een meter. Zo krijgen ze alsnog voldoende licht. Het is niet slim om planten tegen het raam te zetten, omdat de bladeren dan kunnen bevriezen of juist verbranden door de zon.

Houd luchtvochtigheid en zuurstofgehalte in de gaten

Veel kamerplanten houden van wat vocht in de lucht. Bij een kamertemperatuur van 20 graden of meer hebben ze dan ook vaak wat extra vocht nodig. En heb je in huis een klimaatbeheersingssysteem, dan kan de lucht nog wel eens droog worden. Via een luchtbevochtiger kun je de lucht dan vochtig houden. Je kunt een kamerplant ook op een bodem van natte kiezelstenen zetten of regelmatig besproeien met de plantenspuit. Als je het hebt over de luchtvochtigheid in huis, dan heb je het over de relatieve luchtvochtigheid. Deze kun je controleren met een hygrometer. Een waarde tussen de 40 en 60 procent is goed. Naast de luchtvochtigheid is ook het zuurstofgehalte belangrijk. In de winter zet je vanwege de kou minder snel een raam open. Maar toch is het voor de planten beter om de ruimte regelmatig te luchten. En dat geldt niet alleen voor de planten; ook voor je eigen gezondheid en die van de woning is het beter om soms even te luchten. Beter nog is het als je een goed ventilatiesysteem hebt, waarbij de lucht in woning continu een beetje gezuiverd wordt. Dit is vaak al het geval in nieuwere woningen; in oude huizen is de ventilatie vaak niet zo goed. Gelukkig zorgen sommige planten dan wel weer voor het zuiveren van de lucht.

Anderen lezen ook:  Met een ophangsysteem zit je nergens aan vast

Let op de temperatuur

Veel kamerplanten houden niet van een hoge kamertemperatuur. Door de temperatuur overdag tussen de 15 en 21 graden en ’s avonds een paar graden daaronder te houden, creëer je het beste klimaat voor je planten. En een lagere thermostaatstemperatuur is niet alleen gunstig voor de planten, maar ook voor de hoogte van de energierekening. Er zijn wel een aantal kamerplanten die juist goed tegen hoge temperaturen kunnen, ook in de winter. Bijvoorbeeld cactussen en vetplantjes. Heb je er daar veel van in huis, dan is een warmer en droger klimaat dus prima. Houd je ervan om de verwarming hoog te zetten, dan doe je deze planten daar zeker geen kwaad mee. De energierekening heeft er natuurlijk wel onder te lijden, maar je kunt hierop besparen door een goedkopere energieleverancier te kiezen.

Energie vergelijken

Hoe je jouw kamerplanten verzorgt kan in positieve of negatieve zin van invloed zijn op de energierekening. Maar wellicht betaal je sowieso te veel, omdat je eigenlijk niet weet hoeveel gas en stroom bij een andere leverancier kost. Daarom loont online energie vergelijken. Op basis van jouw verbruik zet je alle energieleveranciers op een rij en zie je direct waar je het goedkoopst uit bent. Zo kun je, ook als je planten hebt die graag veel warmte hebben, alsnog besparen op de energiekosten.