Er zijn genoeg redenen om een tuinhuisje neer te zetten in de tuin. Het ziet er mooi uit en je creëert er extra binnenruimte. Ook kan het de waarde van een huis verhogen, maar ook verminderen. Het moet (eventuele) voor potentiële kopers maar net interessant zijn. Je vermindert namelijk wel de buitenruimte die je hebt. Wil je een tuinhuis nemen, waar moet je dan op letten? En hoe zit het met de financiering?

Denk goed na over tuinhuis

Voordat je een tuinhuis koopt, is het goed om op een rij te zetten wat je er precies mee wilt. Het huis heeft misschien al een schuur of een garage en mogelijk een zolder. Bedenk je of je het tuinhuisje echt nodig hebt als je het wilt nemen omdat je meer opbergruimte nodig hebt. Is er geen sprake van ruimtegebrek, dan kan ontspanning een reden zijn om een tuinhuis te bouwen. Je kunt daardoor zo goed als in de tuin hangen, en tot rust komen in een mooie omgeving. Het kan ook zijn dat je een hobby hebt die wat ruimte vereist zoals schilderen, beeldhouwen of modelauto’s bouwen. Dat kun je dan in het tuinhuis doen, je hoeft de knutselgroep dan ook niet elke keer op te ruimen. Wil je het tuinhuisje nemen omdat je de tuin aan het opknappen bent met het oog op een de verkoop van de woning? Laat het tuinhuisje dan achterwege. De een houdt van een siertuin, terwijl de ander houdt van strak. Een tuin is dus heel persoonlijk. Wat jouw reden ook is; denk in elk geval goed na over het laten bouwen van een tuinhuis. Dit brengt namelijk kosten met zich mee én vermindert de ruimte in de tuin.

Anderen lezen ook:  Schäffer Tuinhuizen: eindeloze mogelijkheden in tuinhuizen, carports, stallen en terrasoverkappingen

Nog meer beslissingen en belangrijke punten

Ga je een tuinhuis nemen, bepaal dan hoe groot deze moet worden. Houd er rekening mee dat een tuinhuisje veel ruimte in kan nemen. Kijk dus naar de vorm. Er zijn standaard rechthoekige tuinhuisjes, maar ook huisjes in een achthoek of een huisje dat je in een hoek kunt plaatsen, waardoor er iets minder ruimte verloren gaat.  Let verder op de afwatering en de manier waarop het huisje wordt afgesloten. Qua vloer heb je de keuze tussen hout en tegels. Een houten vloer heeft een warmere uitstraling maar vergt wel meer onderhoud dan tegels. Verder heb je mogelijk een vergunning nodig, dus informeer hiernaar bij je gemeente voordat je het plan doorzet.

Hoe financier je een tuinhuisje?

Neem je een tuinhuis, dan moet je qua kosten rekenen op een paar duizend euro. Afhankelijk van of je het huisje zelf opbouwt of laat plaatsen. Er zijn verschillende manieren om een tuinhuisje te financieren.

  • Spaargeld
    Je loopt het minste financiële risico wanneer je spaargeld gebruikt. Je betaalt dan geen rente over een lening. En wanneer je flink hebt gespaard, betaal je 30 procent vermogensbelasting over 30.000 euro (alleenstaand) of 60.000 euro (partners) op je rekening. Gebruik je dit spaargeld voor de financiering en komt het spaargeld onder de vermogensbelastinggrens? Dan scheelt dit belasting betalen. Bovendien voegt een tuinhuis waarde toe wanneer je een mooie tuin hebt. Dat kan gunstig zijn wanneer je het huis ooit wilt verkopen.
  • Lening
    Naast het gebruiken van spaargeld, is geld lenen ook een financieringsmogelijkheid. Er zijn twee verschillende leningen: een doorlopend krediet en een persoonlijke lening.
Anderen lezen ook:  Samen vergroenen tijdens de Week van de Groene Tuin

Een persoonlijke lening betaal je binnen een afgesproken periode weer terug aan de bank. De aflossing en de rente staan vast, dus je komt niet voor verrassingen te staan. Bedragen die zijn afgelost, mag je niet opnieuw gebruiken. Wil je sneller aflossen, dan rekenen kredietverstrekkers soms een boete. Een persoonlijke lening is een goede optie wanneer je iets koopt met een lange levensduur, zoals een tuinhuisje. Je hebt dan namelijk langer plezier van het tuinhuisje dan dat je aan het afbetalen bent.

Een doorlopend krediet is een alternatief voor een persoonlijke lening. Een duidelijk verschil is dat je alleen aflost wanneer je een deel van het krediet opneemt. De rente is variabel gedurende de aflossingsperiode. En wat je hebt afbetaald, mag je opnieuw opnemen. Het bedrag dat je terugbetaalt kan dus variëren.