Via de ramen in huis verlies je op koude dagen warmte, zeker als je enkel glas hebt. Aan de andere kant kan er door het raam ongewenste warmte binnenkomen op een hete zomerdag. In beide gevallen is isolerende raambekleding de ideale oplossing. Daarmee bespaar je niet alleen op stookkosten en kosten voor de airconditioning, het scheelt ook uitstoot van CO2.
Isolerende raambekleding is er in allerlei soorten, maten en materialen. Overweeg jij isolerende raamdecoratie? We zetten de drie slimste keuzes voor je op een rijtje.
Klassieke gordijnen zijn verkrijgbaar in veel verschillende materialen en stoffen. Kies je voor een dikkere stof, zoals velours, dan isoleren de gordijnen goed. Velours heeft een chique, klassieke uitstraling die binnen veel verschillende interieurs past. Heb je een interieur waar natuurlijke materialen de hoofdrol spelen, zoals een landelijk interieur of een Scandinavische woonstijl? Dan kies je voor bijvoorbeeld katoenen of linnen gordijnen met een extra voering. Ook een dubbele plooi in de gordijnstof zorgt voor een betere isolatie. Gordijnen zijn goed op maat te maken, waardoor ze geen stukje glas vrij laten waar je toch warmte door kunt verliezen.
Ook rolgordijnen zijn goed op maat te maken. Bovendien passen rolgordijnen binnen (bijna) ieder interieur door de ruimte keuze aan kleuren en materialen. Daarnaast hebben ze het voordeel dat je de mate van lichtinval en inkijk zelf kunt bepalen door het gordijnen in de gewenste stand te openen en vast te zetten. Kies je voor top down bottom up rolgordijnen, dan kun je ze ook van onderen open voor nog meer mogelijkheden. Isolerende rolgordijnen zijn er in verschillende stofdiktes. Hoe dikker en dichter de stof, des te beter het gordijn isoleert. Bovendien werkt een dikkere stof ook verduisterend. Ideaal in de slaapkamer, als je raambekleding zoekt die zowel isoleert als verduistert.
Ook plisségordijnen zijn verkrijgbaar in een top down en een top down-bottom up variant, waardoor je veel mogelijkheden hebt voor het zelf bepalen van de mate van lichtinval en privacy. Een dupligordijn is een plisségordijn met een dubbele laag stof. Samen vormen de lagen stof een honingraatstructuur. Door de luchtlaag tussen deze twee lagen isoleren deze rolgordijnen goed, en laten ze bovendien licht door.
Naast de besparing op de energierekening heeft isolerende raambekleding meer voordelen. Het zorgt er voor dat er geen nieuwsgierige ogen naar binnen kijken en als het buiten donker schijnt er geen hinderlijk licht van bijvoorbeeld straatlantaarns of koplampen naar binnen. Bovendien houdt isolerende raambekleding ook tocht tegen. Alles bij elkaar zorgt het dus voor een verhoogd wooncomfort.
Daarnaast zorgt een dikkere raambekleding vaak voor een betere geluidsdemping. Dit betekent dat het in huis minder galmt en de akoestiek in een ruimte verbetert, en er minder omgevingsgeluid van buiten komt. Hoe dikker de stof van de raambekleding, des te beter de geluidsdemping.
Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…
Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…
Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…
Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…
Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…
Heb jij genoten van het LandIdee Winterboek? De oplossingen van de puzzels, rebussen en sudoku’s…