In de strijd tegen stress en dipjes krijg je hulp uit onverwachte hoek: wist je dat sommige kruiden en specerijen ook de stemming verbeteren? Dus maak gebruik van de kracht en warmte die de natuur je te bieden heeft! Deze natuurlijke middelen tegen stress kun je eenvoudig zelf gebruiken.

brandnetelthee-tegen-pollen

Brandnetelthee

We verwerken vaak zoveel informatie op een dag, dat onze hersenen overbelast kunnen raken. Een kopje brandnetelthee kan helpen. Door rust te nemen, tot jezelf te komen en na te denken over wat werkelijk belangrijk is, help je je hersenen zich te regenereren. Brandnetelthee die voor een goede toevoer van zuurstof naar de hersenen zorgt, werkt hierbij ondersteunend. Giet 250 milliliter kokend water bij een handvol brandnetels. Laat het tien minuten trekken en zeef het. Geniet ervan en kom heerlijk tot rust.

Bieslook op brood

Boterham met bieslook

Als je regelmatig last hebt van stress, lusteloosheid en moeheid, kun je eens een boterham met bieslook proberen. Dit keukenkruid is erg fris en zit al in het voorjaar vol gezonde stoffen. Smeer wat boter op een boterham en strooi daar het fijngesneden blad over. Gebruik vooral de jonge dunne stengels. Bieslook smaakt ook goed in soepen en salades. Bieslook zou ook een bevorderende werking op de eetlust en spijsvertering hebben.

Je kunt bieslook gewoon thuis op de vensterbank of in de tuin kweken. Als je regelmatig wat bladstengeltjes afknipt, groeit de plant steeds weer aan.

kaneel

Kruiden in de herfst

In de herfst begint de tijd van de stevige en meer gekruide gerechten. Zo’n pittig smaakje helpt ook om de stemming te verbeteren! Daarom kun je nu met een gerust hart wat meer kruiden  en specerijen gebruiken die bekend staan als stemmingsverbeteraars: kardemom, kaneel, nootmuskaat, peper, kruidnagel en koriander. Al dit soort kruiden en specerijen zorgen er niet alleen voor dat je gerechten lichter verteerbaar zijn, maar toveren in de donkere maanden bovendien een glimlach op het gezicht van de eters.

Anderen lezen ook:  Gezonde keukenklassieker: peterselie!