Wie zich helemaal wil onderdompelen in rozensfeer is bij Het Roozenhuys in Haps op het goede adres. Al sinds 1875 is kwekerij Verschuren, later Koninklijke Kwekerijen H.A. Verschuren & Zonen, hier gevestigd. José en Marc Verschuren willen er de rozengeschiedenis van dit Brabantse dorp laten zien.
Behalve een sfeervol rozenmuseum is er een rozentuin met een unieke collectie rozen en een nostalgisch winkeltje met rozenproducten. Als je wilt weten hoe rozen smaken, ben je bij Het Roozenhuys ook aan het juiste adres. Probeer bijvoorbeeld de high tea met huisgemaakt rozengebak of volg een van de culinaire workshops.
Ooit was er een tijd dat bijna iedereen in Haps in de rozenkwekerij van Verschuren werkte. De overgrootvader van Marc is ermee begonnen. Marc vertegenwoordigd de vierde generatie kwekers.
,,Het zaadje van Het Roozenhuys is de Hapse rozengeschiedenis’’, begint José haar verhaal. ,,Ooit was er een tijd dat bijna iedereen die in Haps werkte, bij Verschuren werkte. De overgrootvader van Marc is begonnen met rozen kweken en Marc Verschuren vertegenwoordigt de vierde generatie rozenkwekers.’’ De Koninklijke Kwekerijen H.A. Verschuren & Zonen is dan ook een begrip in Haps en ver daarbuiten. Om de geschiedenis van de kwekerij veilig te stellen en bij het publiek bekend te maken, ontstond tien jaar geleden het idee Het Roozenhuys te bouwen. Het stel plaatste een oproep in de plaatselijke krant wat een schat aan informatie en tal van oude foto’s van de kwekerij opleverde. ,,We waren net op tijd, want de oudste van de werknemers die hier ooit op de kwekerij werkte, was al 92 en hij wist nog een heleboel uit die tijd te vertellen.’’
De oprichter van de kwekerij Hendrikus Antonius Verschuren was hoofdonderwijzer in Haps en had als hobby het vermeerderen van rozen. Die hobby liep zó uit de hand dat hij uiteindelijk voor de keuze werd gesteld: doorgaan als onderwijzer óf als kweker. Hij koos voor het laatste en met succes. In 1925 kreeg het bedrijf het predikaat Hofleverancier, en sinds het honderdjarige bestaan in 1975 mag de kwekerij zich Koninklijk noemen. Hendrikus vermeerderde niet alleen rozen, maar hij veredelde ze ook; door kruising of selectie lukte het hem tal van nieuwe rozen te creëren. In 1888 verscheen van zijn hand het boek De Roos, het eerste Nederlandse boek over het telen van rozen. Uiteraard is ook dit historische werk in Het Roozenhuys te zien, samen met de antieke boekentas die Hendrikus gebruikte in zijn tijd als hoofdonderwijzer.
,,In Het Roozenhuys komt alles samen’’, zegt José enthousiast. ,,Mijn passie kan ik er helemaal in kwijt en ik vind het geweldig om hier groepen te ontvangen!’’ Dat ze ooit de hotelschool heeft gedaan, haar passie koken is én over groene vingers beschikt – als kind was José naar eigen zeggen al bezig met stekken en groente zaaien – komt haar nu goed van pas. Met verve vertelt ze over de workshops die ze geeft in de nostalgisch ingerichte keuken en over de high tea’s die ze verzorgt voor groepen, waarbij ze alle lekkernijen zelf maakt samen met haar medewerkers. Bij al deze activiteiten ontbreekt de roos natuurlijk niet. Wie kiest voor een culinaire workshop kan bijvoorbeeld rozenjam of rozenchutney maken, maar ook zijn er groene workshops zoals ‘Decoreren met rozen’ of ‘Rozen snoeien’.
De meeste rozen uit de Collectie Verschuren zijn exclusief bij Het Roozenhuys verkrijgbaar; ze worden in een beperkt aantal aangeboden. Wie een bijzondere historische roos wil, is hier dus aan het goede adres. Niet dat u een roos kunt uitzoeken en direct meenemen, zoals tegenwoordig gebruikelijk bij tuincentra en kwekerijen. Bij Het Roozenhuys zijn alleen rozen uit volle grond verkrijgbaar; deze rozen met blote wortel kunnen alleen vanaf oktober tot en met maart worden geplant.
De rondleiding over het bedrijf eindigt in het nostalgische winkeltje in Het Roozenhuys. De heerlijkste en mooiste rozenproducten zijn hier verkrijgbaar, van rozenzeep, rozensieraden en rozenboeken tot rozenthee, rozenlikeur en rozenbonbons. ,,Het is een echt kruidenierswinkeltje en meer dan honderd jaar oud. En dat geldt ook voor de toonbank, de flessen en de deurbel. Als de bel gaat dan denk ik vaak ‘dit geluid was er honderd jaar geleden ook al’!’’
Dit artikel is eerder verschenen in LandIdee juni-juli 2021.
Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…
Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…
Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…
Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…
Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…
Heb jij genoten van het LandIdee Winterboek? De oplossingen van de puzzels, rebussen en sudoku’s…