Wie door de weilanden en bossen zwerft en zijn ogen de kost geeft, kan veel van kostbare schatten van de natuur ontdekken. Vanaf het voorjaar kan je veel gezonde kruiden plukken.
Veel kruiden kunnen we in mei begroeten. We zien onder andere het madeliefje, speenkruid, lievevrouwebedstro, veldzuring en paardenbloemen overal verschijnen.
De beste tijd voor een ‘strooptocht’ is de ochtend. Want zodra het kwik stijgt, worden de planten slap. Wie wilde kruiden voor thee wil plukken, wacht tot de middag. Dan zijn de kostbare etherische oliën in een hogere concentratie aanwezig.
Gebruik om de plant niet te beschadigen altijd een mes. Van veel kruiden kun je de bladeren, scheuten, bloemen, vruchten, zaden of wortels oogsten. Bij andere kruiden moet je genoegen nemen met de bladeren.
Ga vooral voor plaatsen die ver van landbouwgrond liggen. Gebieden waar veel honden uit gelaten worden, terreinen langs drukke wegen, industrieterreinen en spoorwegdammen zijn niet aan te raden. Let ook op beschermde natuurgebieden, daar is het plukken van kruiden verboden.
Ook zijn verschillende kruiden beschermd, deze mogen dus niet in het wild geplukt worden. Daslook bijvoorbeeld. Wel is dit kruid een aanrader om zelf te kweken in je eigen kruidentuin. Daslook geeft net wat meer smaak aan een salade!
Let op: Pluk alleen planten die je echt kent. Vooral als de gewassen nog jong zijn, is het gevaar voor verwarring groot.
Voor thee kun je de wilde kruiden het best drogen. Bind de kruiden in bosjes bij elkaar en hang ze op een warme plaats met een goede luchtcirculatie op. Leg de bladeren of bloemen stuk voor stuk op een zeef of rooster, zodat ze ook van de onderkant voldoende lucht krijgen.
Dankzij hun hoge gehalte aan mineralen, sporenelementen en vitamines zijn ze buitengewoon gezond. Een waardevolle aanvulling op het dagelijkse eten. Je kunt de kruiden wassen, droogdeppen en meteen door de salade doen.
Tip: Stop de kruiden tijdens het plukken niet in een plastic zakje. Daarin gaan ze ‘zweten’ en worden ze heel snel slap.
Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…
Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…
Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…
Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…
Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…
Heb jij genoten van het LandIdee Winterboek? De oplossingen van de puzzels, rebussen en sudoku’s…
View Comments
Beste, Ik heb al 18j een Rozemarijnstruik (ja het was een plantje), maar heb hem in de kruidentuin toen geplant en hij doet het al jaren heel goed, met zijn mooie lila bloempjes, die nu
al aan het bloeien zijn. Echter sinds een jaar of 3 hebben wij problemen met een soort kevertje, goud en wat roestkleurig, en de grootte van een lieveheersbeestje. Ik haal ze er soms uit en wij verbranden ze in de haard ofzo. Maar ik durf niet meer van deze rozemarijn gebruiken in de keuken. Ze zijn ook talrijk de kevertjes, dus ze allemaal wegnemen is onbegonnen werk. Wie weet raad. Dank bij voorbaat hoor. Chantal.