6 dingen die je nog niet wist over het edelhert

Een edelhert wordt ook wel de koning van het bos genoemd. Met zijn prachtige gewei en statige voorkomen is dat niet zo heel gek. Wist je dat ze meteen na de geboorte al kunnen lopen? Dat ze vijftien kilo extra dragen en zes uur herkauwen? Dat klinkt voor ons mensen vrij bizar, maar voor het edelhert is dat heel normaal. Hieronder een aantal weetjes over dit prachtige dier.

1. Sterk reukvermogen

Een edelhert heeft een erg sterk reukvermogen. Het hert kan een mens namelijk nog tot een afstand van 300 meter ruiken! Mits de wind gunstig staat. Dit komt omdat de dieren behoren tot de macrosmaten, oftewel: dieren met een sterk ontwikkelde reukzin.

2. Leven op grote voet

Edelherten leven niet bepaald op grote voet. De prenten, of ook wel hoefafdrukken, van een mannetje zijn 6 tot 7 cm breed en 8 tot 9 cm lang. Die van een vrouwtje zijn iets kleiner, namelijk 4 tot 5 cm breed en 6 tot 7 cm lang. Deze zijn groter dan die van een damhert, maar de grootte van de prent is gemiddeld voor hertachtigen.

3. Zo zwaar is het edelhert

Het gewicht van een edelhert kan nog weleens variëren. Dit heeft te maken met de bronsttijd, de grootte van het gewei en met het leefgebied. Mannetjes kunnen na de bronsttijd wel 30 procent van hun lichaamsgewicht zijn kwijtgeraakt. Verder maakt voor het gewicht de grootte van het gewei ook uit, want deze kan variëren van 4 tot 10 kilo. Dan nog het leefgebied: edelherten die in bosgebieden leven zijn kleiner dan soortgenoten die op meer open terrein leven. Een volwassen mannetje kan 200 kilo wegen in zijn beste jaren.

Edelherten zijn behoorlijk bezige bijen! Ze zijn zeven uur per dag bezig met eten en zoeken van voedsel. Verder besteden ze onder meer zes uur aan herkauwen en vier uur aan persoonlijke verzorging en contacten in de roedel.

4. Voedsel bepaalt de lengte van het edelhert

De lengte van een edelhert kan ook nog verschillen, dit heeft namelijk te maken met de voedsel- en weersomstandigheden. Mannetjes kunnen wel 210 centimeter lang worden, gemeten van de kop tot het einde van de romp.

5. Jong geleerd, oud gedaan

Enkele minuten na de geboorte kan een kalfje al lopen, na 7 tot 10 dagen kan het zijn moeder volgen. Het jong blijft de eerste twee weken vaak alleen, de moeder komt dan alleen om het jonge edelhert te zogen.

6. Een lang leven

Een edelhert wordt maximaal 25 jaar oud, dit is iets ouder dan het damhert, maar meestal wordt de edelhert niet ouder dan 15 jaar. De grootste doodsoorzaak onder de edelherten is voedselgebrek in de winter. Onder kalfjes tussen 8 tot 11 maanden is het sterftecijfer overigens het hoogst.

 


Ik wil dieren spotten in het wild!                                      Ik wil de big five van Nederland zien!

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Met TuinSeizoen op tuin- en cultuurreis naar Porto en Lissabon van 5 t/m 12 mei 2025

Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…

1 week ago

Kruiden binnen overwinteren

Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…

2 weken ago

LandIdee Chocoladecake

Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…

2 weken ago

Zwevende sneeuwvlokken

Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…

2 weken ago

Ga met TuinSeizoen op tuin- en cultuurreis naar de Cotswolds 20 t/m 27 juni 2025

Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…

3 weken ago

Oplossingen LandIdee Winterboek

Heb jij genoten van het LandIdee Winterboek? De oplossingen van de puzzels, rebussen en sudoku’s…

3 weken ago