De verschillende soorten munt lijken moeilijk van elkaar te onderscheiden, maar wie meerdere soorten in de tuin zet, zal merken dat ze qua smaak allemaal anders zijn.
Het geslacht uit de lipbloemenfamilie bevat ongeveer 25 verschillende soorten en wel honderden variëteiten. Wie ze heel nauwkeurig bekijkt, zal zien dat de blaadjes vaak wel degelijk van elkaar verschillen. Enkele zijn wit gevlekt, andere gegolfd en weer andere bijna eivormig. Veel soorten, waaronder appelmunt, chocolademunt en citroenmunt, blinken uit door hun buitengewone aroma’s en alle zijn ze even lekker.
Pepermunt (Mentha x piperita) is de bekendste kruising die in gedroogde vorm niet alleen als thee populair is, maar vanwege zijn hoge mentholgehalte ook vaak in middelen tegen verkoudheid wordt verwerkt.
Een vochtige, liefst voedselrijke grond is voor deze aromatische planten even belangrijk als regelmatig water geven. Een standplaats in de halfschaduw is ideaal, maar de planten voelen zich ook direct in de zon op hun gemak.
Munt heeft de neiging om via ondergrondse uitlopers sterk te woekeren. Daarom is het heel handig om munt in een grote kuip te kweken, zodat ze de groei van andere planten niet belemmeren. Wil je de planten toch in de border, graaf ze dan met pot en al in.
Omdat de zaadjes van munt heel fijn zijn, werkt het beter om ze binnenshuis voor te zaaien. Zo voorkom je de kans dat ze wegspoelen door de regen of worden aangetast door insecten. Rond maart kun je beginnen met voorzaaien en na de ijsheiligen mogen de jonge plantjes dan naar de tuin verhuizen.
Vanaf juli tot augustus zijn de planten getooid met witte of lichtpaarse bloemen, enkele soorten bloeien zelfs nog in september. Als je de planten na de bloei licht terugsnoeit, zullen er al snel weer nieuwe scheuten verschijnen.
Munt is winterhard, maar bij strenge vorst is het toch verstandig de planten op een beschutte plek te zetten of ze af te dekken met wat blad of stro. Let ook op dat de grond niet te nat wordt; na aanhoudende regen kunnen de wortels, vooral bij planten in pot, gaan rotten.
Om optimaal van het volle aroma te kunnen genieten, oogst je munt beter niet bij regen of ’s ochtends vroeg. Snoei boven een bladpaar, zodat er nieuwe zijscheuten ontstaan.
Maak eens een komkommersoep met munt, een lekkere muntcocktail of geniet van muntijs met chocolade!
Een eigen huis met een prachtige tuin is voor velen een droom. Maar hoe beïnvloedt…
Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…
Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…
Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…
Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…
Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…