De natuur geeft ons het beste voorbeeld. Kijk maar eens rond in de tuin en geniet van de krans van sterretjes die de uitgebloeide sierui vormt, maar ook de halmen van pampasgras, de doorzichtige judaspenningen en de kaardenbol zijn kunstwerkjes op zich. Droogbloemen zijn zowel buiten als binnen prachtig!

Droogbloemen hebben hun stoffige imago inmiddels wel van zich afgeschud en zelfs in de bruidswereld is het droogboeket enorm populair. Droogbloemen vormen een duurzame decoratie in huis, want ze gaan lang mee. Bovendien kun je de bloemen zelf drogen en samenstellen tot een persoonlijk boeket of je kunt ze in een lijstje verwerken of tot een krans vlechten. De bloemist en het tuincentrum, maar ook winkels als Dille & Kamille, webshops en hobbywinkels hebben een enorm aanbod aan droogbloemen en accessoires. Ook doen droogbloemen het heel goed in combinatie met vintage vaasjes uit de kringloop.

Zelf bloemen drogen

Je kunt droogbloemen kant-en-klaar kopen, maar ook zelf drogen. De meeste soorten kun je het beste drogen door ze ondersteboven op te hangen op een goed geventileerde, droge en liefst donkere plek, zoals een zolder. Een vochtige ruimte is niet geschikt omdat de bloemen dan niet goed drogen en er schimmel kan ontstaan. Bind de stelen losjes aan elkaar, maar zorg er wel voor dat de bloemen en blaadjes elkaar zo min mogelijk raken. De lucht moet er zoveel mogelijk langs kunnen circuleren.

Droogbloemen

Goede zorg

Droogbloemen wil je natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Zeker als het gaat om een boeket waaraan je een speciale herinnering hebt of als het gaat om een DIY, zoals een krans van droogbloemen.

  • Pas op met direct zonlicht. Droogbloemen kunnen razendsnel verkleuren.
  • Pas op met vocht. Zet je boeket niet in vochtige ruimtes en als je droogbloemen wilt opbergen, verpak ze dan losjes in een kartonnen doos en gebruik vloeipapier om te voorkomen dat kwetsbare zaaddoosjes, blaadjes of bloemhoofdjes elkaar raken.
  • Pas op met stof. Het is heel moeilijk te voorkomen dat je boeket of arrangement stoffig wordt. Door te blazen en een kwastje te gebruiken, kun je de bloemen wat schoonmaken. Soms werkt een föhn ook (lage stand en lage temperatuur).
Anderen lezen ook:  Creatief hergebruik: Origineel bloemstuk

Tip
In bermen en langs bosranden groeien in de (na)zomer de mooiste bloemen. Maak een veldboeket van wat je tegenkomt en droog het thuis op zolder. Als je een klein bosje plukt voor eigen gebruik, dan mag dit best.

Bloemenkrans

Maak je eigen bloemenkrans! Als basis kun je een strokrans, een twijgenkrans of een metalen deco-ring gebruiken. Je kunt zelf kiezen of je de krans helemaal bekleedt of slechts deels met bloemen en takjes bedekt. Gebruik bloemistendraad om je bloemen vast te zetten. Herhaling zorgt voor balans, dus probeer tinten of vormen een paar keer terug te laten komen. Hang de krans op een mooie plek uit direct zonlicht en je hebt maandenlang plezier van je kunstwerkje.

Opknapper

Ziet je droogboeket er niet meer zo fris uit en zijn wat stengels omgeknakt of gewoon niet mooi meer? Haal het boeket dan uit de vaas en leg de takjes voorzichtig voor je op tafel. Behoud de stelen die nog mooi zijn en vul het arrangement aan met nieuwe droogbloemen. Zo kun je je boeket ook aanpassen aan het seizoen.

Tip
Je kunt ook een krans bedekken met slechts één soort bloemen. Hortensia’s zijn hiervoor heel geschikt.

Droogbloemen

Mooi om zelf te drogen

  • Achilleau (duizendblad) De platte bloemschermen zijn opvallend en blijven lang goed. Gemakkelijke tuinplant.
  • Echinops (kogeldistel) Oogst de kogelronde blauwpaarse bloemen voordat ze volop in bloei staan.
  • Hydrangea (hortensia) Zet de bloeiende steel in een klein laagje water en laat het water rustig verdampen, zodat de bloem langzaam indroogt.
  • Papaver (klaproos) Pluk ze pas als ze zijn uitgebloeid en de rammelende zaaddoosjes zijn ingedroogd. De stengels zijn wel kwetsbaar.
  • Physalis (lampionplant) De oranje lampionnetjes doen het goed in een boeket of je zet enkele takjes bij elkaar in een vaasje. Altijd mooi!
  • Briza (trilgras) Combineer de subtiele aartjes met kleine bloemen. Veel siergrassen die gewoon in de tuin groeien, zijn geschikt voor droogboeketten.
Anderen lezen ook:  6x leuke ideeën met behang

Tip
Check of er een (biologische) pluktuin bij jou in de buurt is. Hier pluk je de mooiste bloemen voor een schappelijk prijsje en krijg je vaak deskundig advies.