Categories: MoestuinSiertuinTuin

Tuinklusjes in het voorjaar

De dagen worden langer, de zon krijgt meer kracht, de narcissen lachen ons toe en  de vogeltjes fluiten… Kortom, het is voorjaar! Dit betekent dat het weer tijd is om in de tuin te gaan werken. Zo kunnen de tomatenplantjes en de aardbeien bijvoorbeeld wel wat extra verzorging gebruiken in het voorjaar. En wat dacht je van de zomerbollen die geplant kunnen worden?! Hieronder vind je 7 tuinklusjes waarmee je direct aan de slag kunt.

1. Tomatenplanten naar buiten
De beste maand voor het zaaien van tomaten is maart. Als de eerste echte blaadjes verschijnen, kun je de planten verspenen in aparte potjes en verder opkweken. Voordat je de planten in mei uiteindelijk in de volle grond of grote potten buiten zet, moeten ze wel kunnen wennen aan de buitentemperatuur. Begin daar ongeveer twee weken voor het uitplanten mee. Zet de potjes overdag buiten en haal ze ’s nachts weer binnen. Na een week kun je ze – mits het niet vriest – ook ’s nachts buiten laten staan.

2. Aardbeien
Aardbeien hebben in het voorjaar wat extra zorg nodig, zodat ze straks vanaf juni lekkere sappige vruchten hebben. Knip eerst het afgestorven blad weg zodat de nieuwe scheuten niet met ziektekiemen besmet kunnen raken. Leg stro rondom de planten zodra de eerste bloemen verschijnen. Dit voorkomt dat de aardbeien straks bij regen op de vochtige bodem liggen en gaan rotten. Het stro kun je het best regelmatig vervangen.

3. Zaailingen verspenen
Wie zelf planten zaait in een zaaitray of één grote pot, zal ze op een bepaald moment ook moeten verspenen. Verspenen doe je zodra het eerste echte bladpaar verschijnt, dus ná de kiemblaadjes. Zou je ze in één tray laten staan, dan wordt de groei van de te dicht op elkaar staande zaailingen belemmerd. Gebruik een stokje (de steel van een lepel of iets dergelijks) en haal het plantje voorzichtig met het kluitje uit de pot. Pak het altijd voorzichtig bij het blaadje vast en niet bij het tere stengeltje. Zet de plantjes iets dieper dan ze in de tray stonden in aparte, grotere potten. Turfpotjes zijn heel geschikt omdat je de plantjes dan straks met pot en al in de vollegrond kunt plaatsen.

4. Bloemen afknippen, blad niet!
Narcissen, maar ook veel andere voorjaarsbloeiende bolgewassen, hebben tijdens de groei tot begin van de bloei veel voedingsstoffen nodig. Om ook volgend jaar van overblijvende bolgewassen te kunnen genieten, moet je na de bloei de verwelkte bloemen eruit knippen. Zo steekt de plant energie in het aanleggen van nieuwe voedingsstoffen in de bol in plaats van het vormen van zaad. Laat het blad om die reden ook rustig afsterven en knip het niet voortijdig af.

5. Zomerbollen de grond in
Vanaf eind april-mei, als de kans op strenge vorst is geweken, mogen de zomerbollen weer de grond in. Lelies, gladiolen, begonia’s, Eucomis, dahlia’s en Crocosmia: met hun vaak felle kleuren zijn het stuk voor stuk blikvangers in de zomertuin. Heb je bollen van vorig jaar overgehouden, controleer ze dan eerst op schimmels of rotte plekken. Aangetaste bollen kun je maar beter weggooien. Poot de zomerbollen niet te diep; ze houden van warmte en die vinden ze niet onder een dikke laag aarde.

6. Lavendel snoeien
Lavendel snoeien kan zodra er nieuwe groei zichtbaar wordt, dit is meestal in april. Kijk uit dat je niet te diep snoeit. Je kunt de plant globaal tot een derde terugknippen, maar er moet altijd nog wat blad aan de takken blijven zitten, anders loopt hij niet meer uit. Overigens wordt aangeraden vooral jonge planten later in het seizoen nog een paar keer te toppen. Misschien vindt je het jammer om nieuwe toppen weg te knippen, omdat de plant dan later bloeit, maar je creëert zo wel mooie bossige planten.

7. Planten in het voorjaar
Het is nu eenmaal een feit dat je vaste planten en heesters het beste in het najaar kunt planten. Maar dat betekent niet, dat je in het voorjaar niet mág planten. Houd er echter wel rekening mee dat het voorjaar ook de start van het groeiseizoen betekent en de plant nog niet helemaal ‘zelfvoorzienend’ is. Het is dan ook noodzakelijk om bij droog weer regelmatig water te geven.

Bekijk ook: 6 voordelen van het tuinieren in koude bak

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Met TuinSeizoen op tuin- en cultuurreis naar Porto en Lissabon van 5 t/m 12 mei 2025

Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…

1 week ago

Kruiden binnen overwinteren

Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…

2 weken ago

LandIdee Chocoladecake

Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…

2 weken ago

Zwevende sneeuwvlokken

Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…

2 weken ago

Ga met TuinSeizoen op tuin- en cultuurreis naar de Cotswolds 20 t/m 27 juni 2025

Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…

3 weken ago

Oplossingen LandIdee Winterboek

Heb jij genoten van het LandIdee Winterboek? De oplossingen van de puzzels, rebussen en sudoku’s…

3 weken ago