Categories: MoestuinTuin

Tips bij voorzaaien

Wat is er nou leuker dan zelf zomerbloemen, kruiden of groentegewassen te zaaien? Wij geven wat tips bij het voorzaaien, zodat jouw zaailingen uitgroeien tot mooie planten!

Binnenshuis planten voorzaaien vraagt meer aandacht dan het zaaien direct in de volle grond. Maar je hebt de omstandigheden wel beter in de hand dan buiten. En daarnaast hebben veel eenjarige zomerbloemen, kruiden en groentegewassen warmte en een min of meer gelijkmatige temperatuur nodig om te kiemen; binnenshuis voorzaaien is dus ideaal voor deze planten.

Een minikasje
Een minikasje is helemaal ideaal, want de temperatuur in zo’n kasje is hoog en blijft vrij gelijkmatig. Bovendien is de luchtvochtigheid heel hoog en dat is belangrijk, want het zaaisel mag beslist niet uitdrogen. Of neem een paar potjes waar je na het zaaien een doorzichtig plastic zakje overheen trekt die je met een elastiekje op zijn plek houdt.

Turfpotjes
Grote zaden zoals van pompoen, zonnebloem of lathyrus zaai je het beste direct in een turfpotje. Stop in elke potje twee zaden. Ontkiemen ze allebei, verwijder dan de zwakste en laat de sterkste verder opgroeien. Na de IJsheiligen half mei plant je de plantjes met pot en al in de tuin, want turfpotjes verteren vanzelf.

De beste plek
Belangrijk is dat je fijn zaad gelijkmatig en dun uitzaait, zodat de zaailingen ruimte hebben en elkaar niet verdringen. Mocht uitdunnen later toch nodig zijn? Haal dan voorzichtig het teveel aan zaailingen weg. Maak de grond direct na het zaaien licht vochtig met een plantenspuit. Zet het zaaisel op de vensterbank in de woonkamer of keuken, op een lichte plek maar uit de felle zon. Liefst dus met een kweekkap of plastic zakje erover, want dat zorgt voor een perfect microklimaat, en ook droogt de zaaigrond zo minder snel uit.

Water geven
Voldoende vocht – maar ook niet te veel – is de grootste zorg; gebruik steeds een plantenspuit, want hiermee geef je subtieler water dan met een gieter. Vergeet niet om de ventilatieschuifjes van de kap af en toe open te zetten voor een goede luchtcirculatie; dit voorkomt schimmelvorming.

Zaailingen afharden
Als de zaailingen groot genoeg zijn om ze te hanteren, moeten ze worden verspeend. Zet ze elk in een eigen potje of turfbakje met goede potgrond. Kijk elke dag of ze water nodig hebben, laat ze vanaf eind april, begin mei afharden en geef ze vanaf half mei een plek in de border, moestuin of vul er potten mee voor op het terras.

Lees ook: bloemen voorzaaien!

admin

Share
Published by
admin
Tags: zaaien

Recent Posts

Met TuinSeizoen op tuin- en cultuurreis naar Porto en Lissabon van 5 t/m 12 mei 2025

Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…

1 week ago

Kruiden binnen overwinteren

Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…

2 weken ago

LandIdee Chocoladecake

Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…

3 weken ago

Zwevende sneeuwvlokken

Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…

3 weken ago

Ga met TuinSeizoen op tuin- en cultuurreis naar de Cotswolds 20 t/m 27 juni 2025

Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…

4 weken ago

Oplossingen LandIdee Winterboek

Heb jij genoten van het LandIdee Winterboek? De oplossingen van de puzzels, rebussen en sudoku’s…

4 weken ago