Schorseneren zijn een echte wintergroente met een heerlijke nootachtige smaak. Even waren ‘we’ ze vergeten, maar inmiddels prijken ze weer op menig menu, ook op dat van chique restaurants.
Zodra ze op tafel staan en je de eerste hap hebt genomen, vergeet je al snel hoeveel moeite de bereiding heeft gekost: schorseneren zien er onder hun onaantrekkelijke zwartbruine schil uit als lichtgekleurde asperges en bezitten een krachtig nootachtig aroma.
Oorspronkelijk is Scorzonera, zoals zijn botanische naam luidt, afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. In de zestiende eeuw werd de groente in onze contreien geïntroduceerd en daarna ook geteeld. Vanwege zijn uiterlijk noemde men deze wintergroente ‘asperges van de arme man’.
Na de Tweede Wereldoorlog raakte deze groente in de vergetelheid, maar sinds eind vorige eeuw maakten ze langzaam hun comeback. Tegenwoordig is deze seizoengroente een echte delicatesse met bovendien tal van gezonde voedingsstoffen, waaronder vitamine C, kalium, calcium en magnesium.
Het schoonmaken van schorseneren is een lastig klusje. Bij het schillen komt namelijk een kleverig melksap vrij, dat hardnekkige vlekken geeft. Het beste kun je dan ook maar handschoenen aandoen bij het schillen. Of schil ze onder water met een scheut azijn. Volg het stappenplan hieronder om schorseneren schoon te maken:
Ook na het schillen kun je schorseneren beter in water met azijn of citroen leggen om verkleuring tegen te gaan. Mocht je toch kleverige handen of pannen hebben, dan doet een beetje spijsolie wonderen. Het zal je niet verbazen dat deze groente als bijnaam ‘keukenmeidenverdriet’ heeft.
Schorseneren zijn tweejarige planten, die in het eerste jaar een bladrozet en een penwortel vormen en in het tweede jaar bloeien met gele bloemen. Zaai je te vroeg, voor maart, dan kan de plant hetzelfde jaar al bloeien; de wortels kun je dan wel nog steeds eten.
Je zaait deze groente best op zandgrond tussen maart en half april. Je kunt dan vanaf oktober oogsten. Graaf langs de wortels een diepe geul, waarna je ze uit de grond kunt halen.
Bekijk ook dit recept voor schorseneren in kaussaus of uit ze uit de frituur.
Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…
Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…
Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…
Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…
Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…
Heb jij genoten van het LandIdee Winterboek? De oplossingen van de puzzels, rebussen en sudoku’s…