Goed ‘gevuld’, zeer rijk aan vitamines en vol aroma… Met de bladeren van savooiekool kun je tal van heerlijke gerechten bereiden, die je helpen om de wintertijd gezond door te komen.

Savooiekool behoort samen met witte kool tot de oudste koolsoorten ter wereld. Lange tijd werden ze gezien als ‘armeluisvoedsel’, maar dat zijn ze allang niet meer. Door de trend om meer seizoensgroenten van eigen bodem te gebruiken, vind je beide koolsoorten steeds vaker als bijgerecht op de borden van de betere restaurants. Al dan niet verpakt in een culinair jasje. Maar ook de meer traditionele gerechten als koolrollades en wittekoolsalade zijn nog steeds populair. Het is goede burgerkost: stevig, rijk aan gezonde voedingsstoffen en, mits goed bereid, zeer smakelijk.

Uit het zuiden
Savooiekool is zo ingeburgerd dat je het misschien niet verwacht, maar zijn naam getuigt van een mediterrane herkomst. Hij is vermoedelijk in de achttiende eeuw naar onze streken gekomen. Ons klimaat bleek prima geschikt om de kool ook hier te verbouwen.

Groot
De fraai gebobbelde bladeren met hun gekrulde rand omsluiten een ‘krop’ die enorm groot is. Als hij niet op tijd wordt geoogst, zal hij gewoon doorgaan met groeien en gemakkelijk de grootte van een voetbal krijgen. Het blad zit niet zo strak om het binnenste als bij witte kool, maar let er bij aankoop wel op dat de bladeren zelf stevig zijn en er geen donkere vlekken op zitten. Een simpele truc: verse savooiekool ‘ritselt’ als je hem schudt.

Nootachtige aroma
Savooiekool heeft behalve een stevige koolsmaak ook een fijne, nootachtig aroma; kolen die later in het jaar zijn geoogst, smaken intensiever dan kolen die in het voorjaar van het land komen. Savooiekool bevat naast vitamine C ook de vitamines E, B6 en K, plus kalium, foliumzuur, calcium en ijzer. In de groentela van je koelkast is hij ongeveer een week houdbaar. Gesneden kool daarentegen blijft maar één tot twee dagen goed.

Anderen lezen ook:  Perenroest bestrijden

Snijden en blancheren
Bij de bereiding van savooiekool verwijder je eerst de buitenste bladeren, die vaak wat harder zijn, en de stronk. Vervolgens snijd je hem in vieren of in dunne repen. Of haal er eerst een paar bladeren af als je ze wilt vullen. Afhankelijk van hoe hard de middennerf van de bladeren is, wordt die eventueel helemaal verwijderd of ‘plat’ gesneden. Omdat er in de krop aarde en beestjes kunnen zitten, moet je alle kolen altijd goed wassen. Wil je savooiekool invriezen, dan moet je de kleingesneden bladeren blancheren. Dit kan ook handig zijn als je hele bladeren wilt vullen; je kunt ze dan beter verwerken.

Blad voor blad
Savooiekool kun je ook prima zelf verbouwen. Bij de late soorten hoef je ook niet bang te zijn voor nachtvorst, want dat doorstaat hij prima. Oogsten kun je eigenlijk altijd, ook als de kool nog geen vaste krop heeft gevormd. Je snijdt dan eenvoudig de bladeren af. Die smaken ook prima.

Op zoek naar een lekker recept met savooiekool? Probeer eens Ierse colcannon met savooiekool en spek!

Witte kool is net als savooiekool een echte wintergroenten. Lees hier meer over witte kool