Koriander heeft niet zo een goede reputatie. De een vindt het heerlijk en krijgt er geen genoeg van, de ander vindt het naar zeep smaken. Maar dit groene kruid dat we al sinds de 15e eeuw kennen in Nederland is veel meer dan alleen een zeepsmaak. Lees hier waarom.
Het gebruik van koriander
Dit groene kruid is heel veelzijdig. Zo wordt het in de Aziatische, Midden-Oosterse en Mediterraanse keuken gebruikt. Zelfs aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, in Latijns-Amerika, wordt het kruid op allerlei manieren toegepast. De bladeren zijn heerlijk in curry of in een salade. De wortels zijn te gebruiken in een stoofpot en de gemalen bloemen kan je toepassen als smaakmaker. Zo hoef je niets weg te gooien.
Waarom koriander zo gezond is
In koriander zitten veel vitamines, mineralen en antioxidanten. Hierdoor is het al eeuwen bekend als heilzaam kruid. Een thee van koriander bladeren kan helpen met het verlichten van darmkrampen en maak je heel eenvoudig door kokend water over korianderblaadjes te gieten en een paar minuten te laten trekken. Of doe per kop een ½ tl korianderzaad, ½ tl venkelzaad, ½ tl munt en een ½ tl verse koriander, in een pan met koud water en breng dit langzaam aan de kook. Neem de pan van het vuur en laat de thee nog 5 minuten trekken.
De zeepsmaak van koriander
En dan iets wat de gemoederen flink bezighoudt: de zeepsmaak van de koriander bladeren. Veel mensen proeven zeep als ze de blaadjes eten en dit is zo bijzonder dat er meerdere onderzoeken naar gedaan zijn. Waarschijnlijk is weerstand tegen koriander genetisch bepaald. De oorzaak hiervan? Mogelijk komt het door de onverzadigde aldehyde in de bladeren en wortels. Een stof die in soortgelijke vorm ook terug te vinden is in zeep. De hersenen maken die associatie en je denkt dat je op zeep zit te kauwen. Niet de beste snack.