Kervel, Anthriscus cerefolium, is een winterharde tweejarige plant die oorspronkelijk uit zuid-oost Europa komt. De veelgeroemde Franse keuken maakt van dit zacht smakende kruidje vaak gebruik om de duidelijk sterker smakende peterselie te vervangen (je hebt dan wel heel veel meer kervel dan peterselie nodig!).
Kervel behoort in Frankrijk tot de ‘fines herbes’, delicate kruiden die jong geoogst en supervers verreweg het lekkerst zijn. Dus ben je een liefhebber van kervelsoep, zaai dan wat rijtjes kervel in de moestuin, want kervelsoep van eigen oogst smaakt veel en veel lekkerder dan kervelsoep met kervel van de groenteboer.
Omdat het zo lekker is, heeft kervel de hele wereld veroverd en groeit dit kruidje met de kleine blaadjes overal, gecultiveerd of verwilderd. Dit snelle groeiertje is ook niet bepaald kieskeurig wat de grond betreft: het doet het op alle grondsoorten, afgezien van erg zware, natte grond. Op arme grond heeft kervel trouwens het beste aroma!
Wil je de hele zomer (en nazomer) kervel oogsten, zul je van maart tot augustus om de drie tot vier weken moeten zaaien. Kies een plekje in lichte schaduw en zaai in rijtjes met een onderlinge afstand van 15 cm. Niet uitdunnen. Je zult zien dat je de kervel vaak al na een maand kunt oogsten. En als je geluk hebt, kun je van één zaaisel wel drie keer oogsten!
Kervel kun je ook in bloembakken zaaien, zodat je ook op je balkonnetje in de stad altijd over kersverse kervel kunt beschikken.