Druiven hoeven niet uit verre streken te komen. Ze doen het ook heel goed in ons klimaat. Moeilijk is het ook niet. Je moet alleen weten hoe je ze het best vertroetelt voor een zoet en sappig resultaat. Druiven snoeien helpt de groei te stimuleren.
De druif is de vrucht van de wijnstok (Vitis vinifera), een klimplant die vooral voorkomt in landen rond de Middellandse Zee. Daar bevat de bodem voldoende kalk en krijgen de druiven lekker veel zon om groot en sappig te worden.
Druiven kweken
Ook bij ons kun je prima druiven kweken. Voorwaarde is wel dat de plant een plekje in de volle zon krijgt waar het ook voldoende waait. Wind zorgt er namelijk voor dat schimmels minder kans krijgen. Zorg ook voor een plek met goed gedraineerde grond, want een druivenstok houdt er niet van als de wortels in het water staan. Het beste is een kalkrijke, kleiachtige grond of een humusrijke zandgrond.
Bekende rassen
Een heel bekend ras dat het bij ons goed doet is blauwe ’Boskoop Glory’. Andere geschikte blauwe rassen zijn ’Chamboursin’, ’Frankenthal’, ’Kalina’ en ’Muscat Blue’. Een bekend wit ras is ’Vroege van der Laan’. Je kunt ook kiezen voor de ’Aurora’, ’Bianca’, ’Blanc de Vezin’, ’Alatina’, ’Rubens’ en ’Victoria’. Die doen het ook goed in ons klimaat.
Vastbinden
Druiven zijn snelle klimmers die, als ze eenmaal vruchten dragen, snel topzwaar worden. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een goede steun waaraan je de takken kunt vastbinden. Een draadscherm of horizontaal gespannen draden zijn handig om de druif langs te leiden.
Wanneer kun je druiven snoeien?
Je snoeit druiven altijd in januari en februari. Druiven snoeien in maart resulteert in bloedende takken, omdat de sapstroom alweer op gang is gekomen. De plant wordt dan zwakker en de kans op sterfte is groot. We onderscheiden een zomer-en wintersnoei:
Zomersnoei – Eind mei – begin juni
- Houdt de plant compact.
- Zorgt voor een betere lichtinval waardoor de trossen beter rijpen.
- Zo houd je de plant luchtig, dat voorkomt schimmels.
Wintersnoei – Januari- februari
- Is nodig om de plant een bepaalde vorm te geven.
- Stimuleert de vorming van nieuwe bloemtrossen.