Vanaf eind juli kun je bramen oogsten en met goed geluk kun je dat blijven doen tot begin oktober. Gelukkig zijn bramen ook prima in te vriezen, dus kun je het hele jaar van dit lekkere fruit genieten.

Bramen zijn ietwat zurig, maar altijd heerlijk sappig. Ze smaken niet alleen goed in taarten of in de yoghurt, ook in hartige gerechten doen bramen het goed. Wie geen eigen bramenstruik in de tuin heeft, moet tijdens een wandeling zeker een mandje meenemen. Bedenk wel dat je niet overal zomaar mag plukken. Informeer daarover bij de eigenaar van het terrein of bos.

Bramen

Voorzichtig bramen oogsten

Wees ook in een ander opzicht voorzichtig tijdens het oogsten van bramen: bramen hebben een heel eigen methode ontwikkeld om zich tegen de verzamelwoede van mensen te beschermen. De takken zijn werkelijk bezaaid met venijnige doorntjes die flink prikken. Lange mouwen en handschoenen zijn dan ook geen overbodige luxe.

Bramen in de tuin

Voor in de tuin zijn er inmiddels ook cultivars zonder doornen, zoals ’Black Satin’, die bovendien laat afrijpt, en ’Thornless Evergreen’, die in de winter deels groenblijvend is. Vanwege hun lekkere smaak neem je een paar schrammetjes echter op de koop toe. De bijna diepzwarte rijpe bessen smelten zoetzuur op de tong en zitten barstensvol belangrijke vitamines en waardevolle mineralen.

bramen plukkken

Bramenstruik fatsoeneren

Bramenstruiken kun je aan het eind van de zomer snoeien. Zet de schaar in alle stengels die vrucht hebben gedragen en knip ze net boven de grond af. Bind de nieuwe stengels vast aan de steundraad en zorg ervoor dat je ze gelijkmatig verdeelt. Doornloze bramenrassen als ’Loch Ness’ groeien niet zo hard als rassen met doorns als ’Fantasia’ en vormen minder nieuwe scheuten vanuit de grond. Zijn er niet veel nieuwe scheuten, kort dan de stengels die vrucht hebben gedragen alleen maar in, knip ze niet helemaal af.

Anderen lezen ook:  Koriander is veel meer dan een "zeepsmaak"

Volgend jaar gaan er vanuit deze stengels nieuwe scheuten ontstaan.

Bramen verwerken

Verwerk de vruchten snel, want ze zijn zeer kwetsbaar en bederven snel. In de koelkast zijn ze ongeveer een tot twee dagen houdbaar. Maar wie de heerlijke bessen ook gedurende de wintermaanden niet wil missen, kan ze ook probleemloos invriezen of er jam van maken! Klik hier voor het recept.