Niet alleen in het voorjaar heeft de koude bak veel voordelen, ook in het najaar is het heel gemakkelijk om bijvoorbeeld je groenten in te bewaren.

1 Zaaien

Met een koude bak zaai je al vanaf februari ‘buiten’ bloemen en groenten. Niet alleen biedt de bak bescherming bij slecht weer, ook de grond warmt er sneller op.

Groenten die je vanaf eind februari in de koude bak kunt opkweken zijn sla, worteltjes, radijs en spinazie. De groenten zijn dan eerder oogstrijp, uiteraard maakt het wel uit of je zaait of direct jonge plantjes plant.

In maart begin je al met het zaaien en opkweken van eenjarige zomerbloemen zoals Cleome (kattensnor), Cosmos (cosmea) en Scabiosa (duifkruid).

2 Nieuw assortiment

In de herfst zaai je groenten als spinazie, veldsla en winterandijvie. Deze oogst je in het voorjaar, zodat er weer ruimte komt voor een nieuw assortiment groenten voor de zomer.

3 Voldoende licht

Een koude bak plaats je het beste met de ramen gericht op het zuiden. Zo krijgen de planten het meeste licht. De ramen moeten iets schuin staan, zodat regenwater kan weglopen.

Groente en fruit bewaren

4 Groenten bewaren

De koude bak is ook handig om je groenten in te bewaren. Bewaar bijvoorbeeld vanaf oktober wortels, kolen en bieten. Je kunt ze inkuilen of afdekken met matten. Heb je nog een plekje over, neem dan in de nazomer stek van je aardbeiplanten (via de uitlopers) en kweek ze verder op in de koude bak.

5 Zelf maken

Een koude bak maak je gewoon zelf! Bouw hem op van bakstenen of maak een frame van hout dat je na het seizoen weer kunt afbreken. Als bedekking zijn glazen ruiten geschikt – deze laten het beste licht door -, maar ook transparante platen van plexiglas of folie zijn goed.

Anderen lezen ook:  Hazelnoten: verzadigend, vervullend, verzorgend

6 Bescherming van planten

Een koude bak beschermt planten tegen weer en wind. Om te voorkomen dat het binnen te warm wordt, moet de bak open kunnen. De eenvoudigste oplossing zijn los liggende ramen.

Heb je jonge plantjes in de bak staan en wordt er nachtvorst voorspeld, dek de bak dan af met rieten matten of jute.

Tuinieren in koude bak

7 Koude bak als kruidentuin

De koude bak kan ook als kruidentuin dienen, zodat je altijd verse kruiden bij de hand hebt. Denk aan peterselie, bieslook, dille, tijm, rozemarijn, kervel…

8 Compost

Verwerk voldoende compost door de grond. Dat verbetert tevens de drainage.

9 Ziekten en plagen

Hoewel een kas een redelijk beschermde omgeving biedt aan je planten moet je ook hier bedacht blijven op ziekten en plagen. Controleer de planten daarom regelmatig, zodat je oogst niet verloren gaat!