Van vuilnisbelt tot inspirerende woonwijk met eigenzinnige huizen. Dat is Minitopia Poeldonk. Het terrein in ’s-Hertogenbosch vormt een bron van creativiteit, saamhorigheid en duurzaamheid. Thomas en Mieke wonen op Minitopia en geven een kijkje in hun huis. 

De Schottenkeet, zoals hun huis heet, is een afgedankt VVV-kantoor van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Net als de woning is ook het stel zelf erg creatief. “We zijn allebei opgeleid als ontwerper. Thomas op de Design Academy in Eindhoven en ik op de Kunstacademie in Arnhem”, vertelt Mieke. “We zijn dus ontwerpers en daarom dachten we: alles in ons leven kunnen we vormgeven, dus ook onze woonsituatie.”

Schottenkeet Minitopia

Experimentele woonvorm

De oude VVV-keet waar Thomas en Mieke in wonen is opgebouwd en opgeknapt op de vorige locatie van Minitopia. Zij waren een van de pioniers van experimentele woonvormen in ’s-Hertogenbosch. Toen Minitopia verhuisd werd, ging het huis ook mee naar de nieuwe locatie. “Het systeem van ons huis hadden we al in het vizier door een eerder verblijf op vakantie. Met het systeem kan binnen een grid van vaststaande vierkante meters geschoven worden met de ‘schotten’. Op die manier kun je naar eigen wens een raam of deur plaatsen en zelf de indeling bepalen”, legt Mieke uit. “De Schottenkeet komt uit een fabriek waar ook strandpaviljoens worden gebouwd. Het is ontworpen om op en af te breken. Dit maakte de verhuizing van het eerste naar het tweede terrein makkelijk. We hebben na de verhuizing wel enkele aanpassingen gedaan, zoals nieuwe grote ramen en een nieuwe verflaag.”

Anderen lezen ook:  Slapen met het raam open als het vriest?

Schottenkeet Minitopia

Comfort van een hedendaags huis

Ook zijn Thomas en Mieke na de verhuizing naar het huidige terrein iets comfortabeler gaan wonen. Op het eerste terrein hadden ze bijvoorbeeld geen riolering en een minimale stroomvoorziening en houtkachel. Nu hebben ze geïnvesteerd in zonnepanelen op het dak, waardoor ze extra energie genereren om het huis op te warmen met een pelletkachel en te kunnen ontspannen in het bubbelbad.

Mieke: “We vonden het belangrijk dat op deze locatie ons huis voorzien is van alle comfort dat een hedendaags huis ook heeft.”
Daarnaast leven ze erg met de elementen van de seizoenen mee. In de winter gaat de kachel aan en zodra de zon schijnt, gaan de deuren open en leven ze net als veel andere bewoners op Minitopia veel buiten.

Als het waait, kraakt het huis wel volgens Mieke. Het voordeel daarvan is dat het huis ademt, dat het er nooit muf ruikt en er een fijn binnenklimaat heerst. Door deze manier van wonen, hebben Thomas en Mieke continu een ‘vakantiegevoel’. Dit gevoel vinden ze heerlijk, maar toch staan er nog meer plannen op de agenda. “In de toekomst zouden we graag een stuk grond kopen waarop we wonen en werken kunnen combineren. Ondanks dat dit huis een hele fijne plek is om te wonen, verlangen we ook naar een stevig huis dat niet kraakt tijdens een storm.”

Schottenkeet Minitopia

Over Minitopia

Jarenlang werd er grofvuil, puin en chemisch afval gebracht naar de voormalige milieustraat van de afvalstoffendienst van ’s-Hertogenbosch. Inmiddels heeft de locatie niets meer weg van een vuilstort. Het terrein staat vol mooie huisjes in allerlei vormen, kleuren en maten.

Anderen lezen ook:  Duurzamer wonen in simpele stappen

Minitopia is een initiatief van Tessa Peters, ontwerper openbare ruimte, en architect Rolf van Boxmeer. Momenteel kan er tot 2023 op het terrein gewoond worden, maar er zijn gesprekken met de gemeente om dit te verlengen. Op het terrein wordt samengewerkt met woningcorporatie Zayaz. Zij verhuren enkele woningen, maar de bewoners richten het terrein zelf in. Niet alle huizen worden verhuurd, er staan ook koopwoningen. Alle woningen, huur of koop, zijn gemaakt naar de woonwens van de bewoners zelf. Inmiddels staan er 32 huizen op Minitopia.

Dit artikel is eerder verschenen in Groener Wonen 02 2021. In deze editie kijk je ook mee in twee andere huizen op Minitopia.

Foto’s: Henny van Belkom