Categories: GezondheidRecepten

Lekker en veelzijdig spelt

Lekker, veelzijdig en geheel ten onrechte in het vergeetboekje geraakt – de hoogste tijd dus dat dit gezonde oergraan de weg terug vindt naar onze akkers en bordjes.

Gezonde spelt
In de korrels zitten koolhydraten die het lichaam voorzien van energie, vezels die de spijsvertering stimuleren en tal van mineralen, onverzadigde vetzuren en vitamine A, B en E die het immuunsysteem versterken.

Geschiedenis
De boeren zaaiden vroeger graag spelt op hun akkers omdat dit graan zo gemakkelijk is. Speltkorrels zijn ingepakt in een aantal lagen kaf en zijn daardoor veel beter bestand tegen kou, vocht en schimmels dan andere graansoorten. Maar dit betekent ook extra werk bij de oogst. Voedseltekorten tijdens de twee wereldoorlogen zorgden er voor dat spelt van de akkers verdween en vervangen werd door de productievere tarwe.

De terugkeer van spelt
Het graan met de nootachtige smaak is ondertussen voor steeds meer mensen een alternatief voor tarwe. Door zijn hoge gehalte aan gluten is het meel goed geschikt voor het bakken van brood en gebak. Het enige verschil met tarwe: deeg op basis van spelt is wat plakkeriger.

Salades
Ongemalen speltkorrels smaken lekker, bijvoorbeeld in een salade of als bijgerecht bij vis. Om de harde korrels eetbaar te maken, zet je ze een nacht in de week en kook je ze vervolgens in wat groentebouillon op een laag vuur tot ze beetgaar zijn.

Groene spelt
De naam groene spelt staat voor speltkorrels die voor ze rijp zijn, geoogst worden en nog veel kleiner en lichter van kleur zijn dan de rijpe korrels. Om de zachte jonge korrels houdbaar te maken, worden ze kunstmatig gedroogd. Groene speltsoep, een klassiek recept, wordt met geroosterde grof gemalen groene speltkorrels bereid.

Niet glutenvrij
In tegenstelling tot wat soms wordt beweerd, is spelt niet glutenvrij. De veiligste alternatieven voor tarwe zijn dan wellicht rijst, maïs, gierst, sorghum en teff en verder nog boekweit, amarant en quinoa.

admin

Share
Published by
admin
Tags: gezond eten

Recent Posts

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

12 uur ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

12 uur ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

1 dag ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

1 dag ago

Een terrasoverkapping: het hele jaar door genieten

Een terrasoverkapping is dé perfecte manier om het hele jaar door van je tuin te…

4 dagen ago

Creëer een vogelparadijs in je tuin met de design vogelhuisjes en vogelvoederhuizen van Heeej.nl!

Vogels brengen leven in je tuin. Hun vrolijke gezang en bedrijvigheid maken elke buitenruimte gezelliger.…

1 week ago