Lekker, veelzijdig en geheel ten onrechte in het vergeetboekje geraakt – de hoogste tijd dus dat dit gezonde oergraan de weg terug vindt naar onze akkers en bordjes.

Gezonde spelt
In de korrels zitten koolhydraten die het lichaam voorzien van energie, vezels die de spijsvertering stimuleren en tal van mineralen, onverzadigde vetzuren en vitamine A, B en E die het immuunsysteem versterken.

Geschiedenis
De boeren zaaiden vroeger graag spelt op hun akkers omdat dit graan zo gemakkelijk is. Speltkorrels zijn ingepakt in een aantal lagen kaf en zijn daardoor veel beter bestand tegen kou, vocht en schimmels dan andere graansoorten. Maar dit betekent ook extra werk bij de oogst. Voedseltekorten tijdens de twee wereldoorlogen zorgden er voor dat spelt van de akkers verdween en vervangen werd door de productievere tarwe.
spelt deeg
De terugkeer van spelt
Het graan met de nootachtige smaak is ondertussen voor steeds meer mensen een alternatief voor tarwe. Door zijn hoge gehalte aan gluten is het meel goed geschikt voor het bakken van brood en gebak. Het enige verschil met tarwe: deeg op basis van spelt is wat plakkeriger.

Salades
Ongemalen speltkorrels smaken lekker, bijvoorbeeld in een salade of als bijgerecht bij vis. Om de harde korrels eetbaar te maken, zet je ze een nacht in de week en kook je ze vervolgens in wat groentebouillon op een laag vuur tot ze beetgaar zijn.
speltkorrels
Groene spelt
De naam groene spelt staat voor speltkorrels die voor ze rijp zijn, geoogst worden en nog veel kleiner en lichter van kleur zijn dan de rijpe korrels. Om de zachte jonge korrels houdbaar te maken, worden ze kunstmatig gedroogd. Groene speltsoep, een klassiek recept, wordt met geroosterde grof gemalen groene speltkorrels bereid.

Anderen lezen ook:  Eiwit stijf kloppen tot schitterend schuim

Niet glutenvrij
In tegenstelling tot wat soms wordt beweerd, is spelt niet glutenvrij. De veiligste alternatieven voor tarwe zijn dan wellicht rijst, maïs, gierst, sorghum en teff en verder nog boekweit, amarant en quinoa.