Samen met wortel, prei, selderij en peterselie zorgt het kruidige lavas, ook wel maggikruid genoemd, voor een krachtig aroma in soep. Maar wist je dat deze kruidige plant ook goed is voor de gezondheid?
Als je aan de blaadjes van lavas (Levisticum officinale) ruikt, weet je meteen waaraan de plant zijn bijnaam ‘maggikruid’ dankt. Het intensieve aroma doet ook wat denken aan selderij, maar het is krachtiger en de smaak is een tikje bitter. Dat maakt lavas uitermate geschikt voor soepen en stoofschotels. Het is echter geen ingrediënt in het beroemde vierkante maggiflesje dat als smaakmaker wordt gebruikt in veel soepen.
In de kruidentuin heeft lavas graag een lichte en warme standplaats en een voedselrijke bodem. De geveedde blaadjes lijken op die van peterselie, maar zijn wat spitser. De gele tot lichtgroene bloemen die in kleine trosjes bij elkaar zitten, verschijnen van juni tot augustus.
Zijn het in de keuken de blaadjes die worden gebruikt, in de natuurgeneeskunde zijn de wortels de ware multitalenten! De etherische oliën in de wortels bestaan voor ongeveer 70 procent uit alkyl ftalide, die verantwoordelijk zijn voor de kenmerkende smaak. Ze stimuleren de spijsvertering en verminderen krampen. De blaadjes bevatten maar heel weinig van deze geneeskrachtige ingrediënten.
Lavas wordt vooral ingezet bij spijsverteringsklachten, van gebrek aan eetlust en maagklachten zoals brandend maagzuur tot verstopping en winderigheid. Vanwege de krampverminderende eigenschappen is de plant ook heel geschikt bij menstruatieklachten en andere krampen. Het zou echter ook pijn tijdens de bevalling kunnen verminderen en, zo wordt gewaarschuwd, weeën op gang brengen. Daarom kunnen zwangere vrouwen het kruid beter niet eten.
Ter ondersteuning van nieren en urinewegen, bijvoorbeeld bij nier- of blaasstenen, wordt ’s ochtends en ’s avonds een kop thee van lavas aangeraden. Tegen winderigheid en andere spijsverteringsklachten helpt een tinctuur die wordt samengesteld uit de wortels, zaden en bladeren van lavas. In plaats daarvan kun je ook een kruidenwijn maken: snijd daarvoor 50 g wortels fijn en doe die, samen met 1 liter witte wijn in een grote, afsluitbare pot. Laat de wijn 10 dagen trekken, schud het mengsel regelmatig om, zeef het en drink voor het eten of indien nodig een glas van deze lavaswijn.
Lavas smaakt heerlijk bij deze gekruide wortelgroentensoep of in plaats van een bouillonblokje!
Een eigen huis met een prachtige tuin is voor velen een droom. Maar hoe beïnvloedt…
Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…
Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…
Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…
Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…
Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…