Maak een voorjaarswandeling nog leuker en ontdek van welke boom de verschillende knoppen zijn! Wil je eerst even oefenen? Test je kennis hier. 

Zorg dat de kinderen lekker warm zijn aangekleed, en ga op pad. Neem voor deze kleine ‘expeditie’ een mesje en een loep mee. Om de knoppen goed te kunnen onderzoeken, moet je namelijk kleine takjes afsnijden. De takjes worden na het onderzoek niet weggegooid, maar naar huis meegenomen om op de vaas te zetten. Daarom is het slim om ook een mandje mee te nemen.

knoppentocht
De eerste knoppen
Tijdens de laatste zomer, nog voor de bomen hun bladeren afwierpen, zijn aan de takken en twijgen al heel kleine knoppen ontstaan. De aanleg begint zo vroeg, zodat de bomen in het voorjaar meteen hun kracht voor de groei en bloei kunnen gebruiken. Deze winterknoppen bevatten alles wat een boom nodig heeft om bladeren, kleine twijgen en bloemen te ontwikkelen. Als je een takje afsnijdt en zo’n knopje met je vingers open peutert, zie je met de loep heel goed dat alle ‘onderdelen’ al in een piepkleine uitvoering aanwezig zijn: wat ooit blad of bloem moet worden, zit heel klein opgevouwen in het omhulsel dat de knop vormt.

Binnenin de knoppen is het warm
De schubben, het waslaagje en de fijne haartjes beschermen de knoppen tegen de kou, zodat ze de winter goed kunnen doorstaan. De knoppen met schubben zijn het minst gevoelig voor de kou. Ook regendruppels druipen hier gemakkelijk vanaf, net als bij de knoppen met haartjes af. Dus ook al is het buiten koud en nat, de knop blijft van binnen droog en warm.

Anderen lezen ook:  6 weetjes over de fazant

knoppentocht
Knoppen op de vaas
Zet de meegenomen takjes thuis op een warme plaats mooi op vaas. Zo kun je met eigen ogen aanschouwen hoe de bloemen of bladeren zich uit de onopvallende knoppen ontwikkelen: vooral de knoppen van de wilg (katjes) blijven wel tot drie à vier weken goed. Wees overigens niet te kwistig met het afsnijden van takken in de natuur. De knoppen dienen namelijk als voedsel voor de dieren. De goudvink bijvoorbeeld vind ze heel lekker. En ook de reeën in het bos knabbelen graag aan de knapperige knoppen.

Oplossing: 1. Paardenkastanje; 2. Perenboom; 3. Lijsterbes; 4. Hazelaar
Foto boven bericht: Magnolia