Sommige klimmers moet je drastisch snoeien om ze in toom te houden of de bloei te stimuleren, bij andere klimplanten is slechts een beperkte snoei nodig. We vertellen hieronder hoe je onder andere blauweregen, Clematis montana en de Hedera kan snoeien.

Blauweregen snoeien

Om een muur met blauweregen te laten begroeien, moet er een plant met een symmetrisch en stevig takkenstelsel gevormd worden. Van nature zal een pas geplante klimplant aan de basis veel nieuwe scheuten vormen. Deze zullen er gezond uitzien, maar niet snel voor bloemen zorgen; daarom moet je ze afknippen zodat het onderste stuk van de stam kaal is.

Kies de best geplaatste zijscheuten uit en maak deze losjes vast. Een netwerk van horizontale draden evenwijdig aan de muur is hiervoor het meest geschikt. Knip in februari deze takken tot op 1 m terug. Een wintersnoeibeurt zorgt ervoor dat de takken dikker worden en in de zomer meer zijscheuten zullen produceren.

Kort in de zomer de zijscheuten tot 15 cm in. Indien nodig kunnen er een paar doorgroeien om een mooi takkenstelsel te krijgen. Kort in augustus de zijscheuten opnieuw in om te zorgen voor nieuwe zijscheuten en bloemen in het volgende jaar. Ga zo door tot de muur bedekt is.

Clematis montana

De eerste clematis die de aandacht trekt is Clematis montana, die in het voorjaar bloeit met een massa kleine bloemetjes in wit of roze. Alle cultivars uit de Montana Groep bloeien op hout dat het vorige seizoen gevormd is. Snoei is niet echt nodig, maar als je de plant wat wilt fatsoeneren kun je dit het beste direct na de bloei doen. Knip dan alle twijgen die in de weg zitten af.

Anderen lezen ook:  Wasbeurt voor bloempotten

Clematis

Clematis met grote bloemen

Heb je een clematis met grote bloemen die aan het begin van de zomer (vanaf mei-juni) al bloeit en soms in de herfst nog wat nabloei geeft, dan heb je een clematis die bloeit op hout van het vorige jaar. Een dergelijke clematis hoef je maar minimaal te snoeien. Tot deze groep behoren clematissen als ‘Nelly Moser’, ‘The President’ en ‘Miss Bateman’, en clematissen met dubbele bloemen zoals ‘Multi Blue’.

Om oude exemplaren te verjongen kun je deze clematissen na de eerste bloei tot op 1 m boven de grond terugknippen. De plant vormt dan onderaan nieuwe scheuten en wordt daar weer mooi groen. Hierdoor stimuleer je ook een herbloei in het najaar.

Clematis met late bloei

Dan zijn er nog clematissen die later in de zomer bloeien. Dit zijn planten met grote bloemen zoals C. ‘Jackmanii’, ‘Niobe’, ‘Perle d’Azure’ en ‘Rouge Cardinal’. Maar ook bepaalde clematissen met kleine bloemen die laat in de zomer bloeien behoren tot deze groep. Dat zijn bijvoorbeeld C. viticella en C. texensis. Deze bloeien op hout dat in hetzelfde jaar is gevormd en dat betekent dat je ze in maart snoeit.

Knip ze gerust flink terug, tot op ongeveer 50 cm van de grond, net boven het eerste paar sterke, gezonde knoppen. Deze clematissen moet je echt snoeien om de bloei te stimuleren en te  voorkomen dat ze aan de voet kaal worden.

Wilde Wingerd

Klimop & wilde wingerd

Snoei klimop (Hedera) aan het eind van de winter, dat kan met een heggenschaar. Snoeien is meer nodig om de klimop onder controle te houden dan om de groei te stimuleren. Haal alle niet
gewenste ranken weg, soms kan het gebruik van een snoeischaar nodig zijn. Volwassen klimop kan het beste aan het eind van de winter gesnoeid worden als de vogels de bessen hebben opgegeten.
Snoei niet te laat, want dan zijn de vogels al aan het nestelen.

Anderen lezen ook:  Hortensia’s stekken

Net als klimop hoeft wilde wingerd niet gesnoeid te worden om de groei of bloei te stimuleren, maar je moet beslist regelmatig knippen om de plant onder controle te houden en te voorkomen dat bijvoorbeeld houtwerk wordt overwoekerd. Wilde wingerd mag je het hele jaar door knippen. Ook bruidssluier heeft een enorme groeikracht en kan in een mum van tijd een complete schuur begroeien. Snoeien is dringend nodig om de plant in toom te houden. Doe dit bij voorkeur in maart.