Voor het houden van kippen hoef je echt niet op een boerderij te wonen. Kippen houden in de stad is ook goed mogelijk. 

Het is natuurlijk wel verstandig om even te overleggen met de buren. Zeker als je van plan bent om ook een haan in je tuin te zetten. Ga vóór je kippen aanschaft ook eerst naar de gemeente en informeer naar de voorschriften die in je gemeente gelden.

Goed onderkomen voor je kippen

Kippen leven graag in een groepje, dus ga voor meerdere dieren als je kippen wilt houden. Voor twee of drie kippen voldoet een verplaatsbaar houten hok met een ren die met kippengaas is afgezet. Zo’n hok kun je in de tuin steeds weer verplaatsen zodat de dieren altijd vers gras onder hun poten hebben. Zo kun je ook in een kleine tuin kippen houden.

Als je tuin groot genoeg is, kun je ook gemakkelijk met gaas een stuk afzetten voor kippen. Behalve een stuk grond moet je natuurlijk wel een hok hebben waar de kippen kunnen overnachten. Een goed nachtverblijf bestaat uit minimaal een halve vierkante meter per kip.

kippen in de tuin

Binnen de grenzen

Zorg voor een goede plek als je kippen wilt houden. Kippen zullen zich in een tuin met bomen en struiken het meest op hun gemak voelen. Zet wel een stukje af, maar maak je niet te veel zorgen meestal zorgen ze er zelf wel voor dat hun veilige hok in het zicht blijft.

Kleine accessoires, voer, warmtelampen en andere benodigdheden kun je – vaak ook online – kopen bij gespecialiseerde bedrijven. Deze bedrijven leveren ook kant-en-klare hokken.

Anderen lezen ook:  Lammetjes waar je vrolijk van wordt!

Kippen houden in de stad: Welke kip wordt het?

In Nederland en België zijn honderden rassen erkend, met daarnaast voor veel rassen ook nog eens vele kleurslagen. Grofweg zijn de rassen onder te verdelen in grote rassen en kleine rassen, of krielkippen. Naast het uiterlijk en de grootte zijn bij de aanschaf van kippen ook het gedrag, de leg – hoeveel eieren geven ze – en de benodigde uitloop belangrijke criteria bij kippen houden. Kijk hier voor de aanbevolen kippenrassen.

kippen houden

Alledaags ritme

De dieren willen elke dag naar buiten in de frisse lucht en ’s nachts weer op stok. Ze moeten voldoende voer en vers water hebben en de eieren moeten regelmatig worden geraapt. Kippen eten legkorrels en gemengd graan. Ze drinken kraanwater.

Je kunt ze ook af en toe wat afval van groenten geven, zoals komkommer- en wortelschillen. Verder is het bij kippen houden belangrijk om het hok iedere week zorgvuldig schoon te maken.

Beloning

Tot slot natuurlijk de beloning van kippen houden: Elke dag een vers eitje! Een kip doet er zo’n 25 uur over om een ei te maken. In principe legt een kip het hele jaar door, vrijwel iedere dag. Alleen als ze broeds, ziek of in de rui is legt ze geen eieren. Ze heeft daar dan geen energie voor.

In de donkere maanden december en januari leggen kippen over het algemeen minder eieren. Eieren zijn vaak belangrijke ingrediënten voor heerlijke gerechten.