Met materialen uit je eigen tuin kun je de mooiste kerstdecoraties maken. Sierappeltjes, bessen, gekleurde takken, ingedroogde zaadpeulen en takjes van winterbloeiers bieden volop mogelijkheden. Laat je inspireren!

Skimmia Japonica

1. Skimmia japonica

Wil je een Skimmia met bessen, koop dan wel de juiste soort; veel Skimmia’s geven dichte bloempluimen maar geen bessen. Skimmia japonica subsp. reevesiana moet het juist hebben van zijn fraaie bessen, de witte bloempjes in mei springen minder in het oog. De bessen geven al vanaf september-oktober kleur en blijven lang aan de struik. Skimmia is groenblijvend en houdt van humeuze grond.

Winterjasmijn

2. Winterjasmijn

De winterjasmijn is een van de weinige planten die ’s winters nog bloeit met zulke prachtige bloemen. Ideaal voor kleurrijke kerstdecoraties. Winterjasmijn doet zijn naam eer aan; hij bloeit – afhankelijk van het weer – van december tot maart.

Winterbes Ilex verticillata

3. Winterbes

De Ilex verticillata, oftwel winterbes, is een bladverliezende hulst die in het najaar talloze oranjerode bessen geeft; de takken worden dan ook vaak aangeboden bij de bloemist. Heb je de ruimte dan kun je deze opgaande, maar brede heester ook in je eigen tuin planten. Plant hem echt voor de bessen, want de witte voorjaarsbloempjes zijn niet spectaculair.

Sneeuwbal

4. Sneeuwbal

Van november tot in maart-april kun je genieten van de bloei van Viburnum x bodnantense ’Dawn’, oftwel sneeuwbal. Bovendien geuren de bloempjes heerlijk. Deze opgaande, bladverliezende heester neemt niet veel ruimte in beslag en is dus ook geschikt voor kleinere tuinen. Zet hem naast de voor- of keukendeur, dan ruik je elke keer als je ’s winters binnenkomt de frisse bloemengeur!

Anderen lezen ook:  Zelf maken: decemberdecoraties van papier

lampionplant

5. Lampionplant

Een ideale plant voor kerstdecoraties is toch wel de Physalis alkekengi var. franchetii, oftwel lampionplant. Je kent ze wellicht al van herfstschikkingen, maar je kunt ze ook drogen waardoor je ze de hele winter voor decoraties kunt gebruiken. Als je de lampionnetjes aan de plant laat hangen, kunnen ze verworden tot fragiele kunstwerkjes waarbij je tussen de nerven door de oranje bes binnenin kunt zien.

 

Dit artikel is een bewerkte versie van het eerder verschenen artikel in Tuinseizoen november-december 2017.