Recepten

Kerstboom kerstkoekjes van eigen deeg

Van deze heerlijke kerstboom kerstkoekjes met ‘glas-in-lood’ word je toch vrolijk? Behalve boompjes kun je bijvoorbeeld ook sterren of hartjes maken.

Ingrediënten

  • 375 g bloem
  • 225 g zachte boter
  • 300 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 2 el melasse
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 4 tl koekkruiden of maak zelf een mengsel van kaneel, gember, kruidnagel en nootmuskaat
  • harde zuurtjes
  • wit glazuur

Optioneel als je de kerstboom kerstkoekjes in de boom wilt gaan hangen: lintjes

Bereiding kerstboom kerstkoekjes

Voor deze schattige kerstboom kerstkoekjes heb je een grote en een kleinere kerstboomsteker nodig. Klop boter en suiker romig en klop vervolgens het ei door het beslag. Roer de melasse erdoor. Meng in een andere kom de bloem met de kruiden, bakpoeder en het zout. Voeg deze droge ingrediënten bij het botermengsel en mix goed door elkaar. Haal het deeg uit de kom en kneed nog even met de hand. Maak er een bal van en laat minimaal 2 uur rusten in de koelkast.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad (of aanrecht) en steek de grote kerstbomen uit. Leg deze op het bakpapier en steek dan de kleine kerstboompjes precies uit het midden van de boompjes uit. Vergeet ook het gaatje voor het lintje niet. De boompjes mogen niet uitlopen, dus leg het bakblik nog even in de koelkast om het deeg op te laten stijven.

Vergruis de harde zuurtjes. Je hebt echt van die ouderwetse zuurtjes nodig. Wij hebben gele snoepjes gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook andere kleurtjes kiezen.

Bak de kerstboom kerstkoekjes een minuut of 5 in een voorverwarmde oven (180 graden), haal het bakblik dan uit de oven en vul de uitgestoken vormpjes met het gruis. Zet terug in de oven en bak totdat de koekjes gaar zijn. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten maar houd de koekjes goed in de gaten. De ene oven is de andere niet en het kan hard gaan!  Als de kerstboom kerstkoekjes uit de oven komen, kun je eventuele grote belletjes in het ‘glas-in-lood’ doorprikken. Doe dat wel meteen, want na het afkoelen lukt het niet meer. Als de koekjes uit de oven komen, is het zuurtjesgruis nog vloeibaar, dus laat ze echt goed afkoelen voordat je de boompjes verder versiert.

Wil je nog meer kerstkoekjes maken? Ga voor lekkere gingerbread koekjes of pralines!

De links naar Bol.com in dit artikel zijn affiliate links.

admin

View Comments

  • Mooi ! Maar wat is melasse ? en van welk merk zijn die zuurtjes of waar kan je die kopen ?
    Dit wil ik echt graag maken...

    • Beste Anita,

      Melasse is o.a. te koop bij goede toko's en natuurvoedingswinkels maar ook sommige supermarkten en drogisterij De Tuinen schijnt het te verkopen. Voor de 'vulling' kun je gewone, harde zuurtjes gebruiken.
      Succes met het recept!

      Redactie Landgevoel/LandIdee

Share
Published by
admin

Recent Posts

Hypotheek en tuin: Match made in heaven?

Een eigen huis met een prachtige tuin is voor velen een droom. Maar hoe beïnvloedt…

4 dagen ago

Met TuinSeizoen op tuin- en cultuurreis naar Porto en Lissabon van 5 t/m 12 mei 2025

Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…

2 weken ago

Kruiden binnen overwinteren

Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…

3 weken ago

LandIdee Chocoladecake

Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…

4 weken ago

Zwevende sneeuwvlokken

Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…

4 weken ago

Ga met TuinSeizoen op tuin- en cultuurreis naar de Cotswolds 20 t/m 27 juni 2025

Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…

1 maand ago