Overal waar je kijkt kom je prachtige bloemen en planten tegen. Jouw erf is een prachtige plek om te vertoeven in de prettigste periode van het jaar.
Tja, dat laatste is natuurlijk heel subjectief maar we hebben het over de zomer. Niet kerst. Daar houden we ook van, hoor: met een beetje geluk is je tuin dan een adembenemend Winterwonderland. Maar je kunt dan niet genieten van al het werk dat je er de afgelopen zomer in gestoken hebt.
Dus. De zomer. Oh, en de lente die eraan voorafgaat, natuurlijk. Dat is de beste periode om eens flink te zwoegen in het door jou aangelegde paradijsje. Nadat de Koning Winter er zijn grip op heeft verloren, is er een ware revolutie gaande waarbij je tuin weer helemaal tot leven komt. Een schitterend proces om mee te maken én aan te sturen!
Hoe doe je dat precies? Nou, op een heleboel verschillende manieren. Een aantal van de belangrijkste hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. We wensen je alvast heel veel plezier met het op orde brengen van jouw Hof van Eden!
Het begint met de dood en eindigt met leven. En niet andersom. Althans, in dit specifieke geval dan, hè? Want dode takken en bladeren die na de winter zijn overgebleven, moeten eerst worden verwijderd. Zo kunnen je planten, bloemen, bomen en struiken veel beter verder leven! Wat je overhoudt, gooi je in de groene kliko, ofwel op je composthoop. Waarom zou recyclen alleen voor je gewone afval gelden? Geef jezelf het juiste voorbeeld!
Als we het hier toch over hebben, kunnen we meteen het onderhouden van je gazon erbij nemen. Maaien is namelijk net zoiets als snoeien. Maar dan anders. Toch onderhoud je daarmee de kwaliteit van het gras. Dat doe je tevens door alle afval – al dan niet natuurlijk – van het gazon te verwijderen, zodat de groei niet verstoord wordt. Oh, en geen zin in mos en ander onkruid? Dan is het een heel goed idee om regelmatig wat kalk over je gazon te strooien.
Dat is natuurlijk een nogal brede term maar we bedoelen hier zowel het bemesten als het watergeven van je begroeiing. Eventueel ook bijknippen, maar dat hebben we natuurlijk zojuist al besproken. Let er bij het planten dus goed op dat je de juiste omstandigheden voor je planten en bloemen creëert. De ene heeft veel licht nodig, de andere juist niet. Daarnaast is de grondsoort ook iets waar je goed op moet letten. Droge of natte grond of klei, niet iedere plant kan in dezelfde bodem even goed gedijen. Neem dit mee in de planning van je tuin.
Met bovenstaande zaken moet je goed rekening houden bij het decoreren van je bloemperken. Het wordt een stuk gemakkelijker wanneer je een heel borderpakket aanschaft waar alle planten in zitten die samen kunnen groeien in dezelfde grondsoort. Natuurlijk mag de ene plant de andere niet overschaduwen, tenzij de kleinste juist niet zo veel licht nodig heeft.
Naast planten heb je ook houtsnippers en grind om de bodem mee te versieren. Daarnaast kun je nog allerlei snuisterijen neerzetten, zoals beeldjes, lichtjes en nog veel meer. Zo kom je vanzelf uit op de tuin die jij verdient!
Een eigen huis met een prachtige tuin is voor velen een droom. Maar hoe beïnvloedt…
Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…
Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…
Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…
Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…
Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…