Zout helpt tegen hardnekkig vuil, zoals bruine aanslag van thee op je kostbare porselein. Zo maak je het schoon: doe wat zout op een schuursponsje en wrijf het serviesgoed zorgvuldig in. Bij bijzonder hardnekkige vlekken op de bodem van kopjes is het raadzaam om ze een nacht lang volledig met zout te bedekken. Daarna liefst zo heet mogelijk omspoelen en nog eens voorzichtig poetsen.
7. Snufje zout voorkomt roetvorming in de haard
Is er op koude en ongezellige herfst- of winteravonden iets mooiers dan het zachte knetteren van brandende houtblokken en de warme rode gloed van de oplaaiende vlammen in de haard? Een kopje thee of een glaasje rode wijn en een goed boek erbij. Meer is er niet nodig om te ontspannen.
Voorkom dat je daarna een grote schoonmaakklus hebt met het verwijderen van roet. Bestrooi afzonderlijke blokken hout voor het aansteken met wat zout. Daardoor vormt het hout tijdens het verbranden veel minder roet. De gedachte dat je na zo’n heerlijk avondje niet de hele kachel of haard hoeft schoon te maken, levert misschien nog wel meer ontspanning op!
8. Bevroren autoruiten schoonmaken met zout
Zeker tot in maart kan de temperatuur flink onder het vriespunt zakken. En dat betekent niet alleen maar ijspret. Automobilisten bijvoorbeeld zullen moeten krabben omdat de voorruit en buitenspiegels bevroren zijn. Wie slim is, zorgt ervoor dat hij in het dashboardkastje een oude sok met zout heeft. Want zout laat het ijs meteen smelten. Wrijf gewoon met de met zout gevulde sok over de ruit en het ijs verdwijnt meteen.
9. Badspons schoonmaken met zout
Badsponzen kunnen een broedplaats zijn voor bacteriën en schimmels. Je kunt ze weer schoon krijgen met zout water. Breng een pan met water en 250 gram keukenzout aan de kook en leg de spons erin. Laat hem minstens een half uur in het zacht kokende water liggen, zodat werkelijk alle bacteriën afsterven.
Spoel de spons daarna goed uit in schoon lauwwarm water. Herhaal dit schoonmaakritueel om de drie weken.
10. Tapijt schoonmaken met zout
Om de kleuren van vloerkleden op te frissen, bracht men vroeger tijdens de voorjaarsschoonmaak nat zout aan op de verschoten plekken. Zodra het zout opgedroogd was, werd het vloerkleed buiten over een stevig rek gehangen en flink uitgeklopt.
Ook nu is nat zout nog een goed middel om kleuren op te frissen. Alleen hoeven we niet meer uit te kloppen. Stofzuig het vloerkleed als het zout is opgedroogd en het ziet er weer als nieuw uit.
Heb jij nog handige huishoudtips met zout?