Koken

Mosselen: lekker en gezond

Hoewel het seizoen lang is en wij het slechts van midden april tot midden juli zonder moeten doen, wordt er ieder jaar weer reikhalzend naar uitgekeken: mosselen!

Mosselen zijn niet alleen ontzettend lekker, ze zijn ook heel erg gezond. Ze bevatten veel vitaminen, mineralen, eiwitten en weinig (onverzadigd) vet.

Hoe kook je ze?

Mosselen koken is de meest eenvoudige bereidingswijze. Binnen enkele minuten staat er een heerlijk mosselpannetje op tafel en de kans dat het misgaat is nihil. Wanneer de schelpen opengaan, zijn ze gaar. Daarnaast zijn gekookte mosselen een smakelijke basis voor tal van andere gerechten.

Een mossel kan ook gebakken, gefrituurd, gegratineerd of zelfs rauw worden gegeten. Voor ieder moment is er wel een gerecht denkbaar waarin een prominente rol is weggelegd voor onze Zeeuwse mossel!

Akkerbouw op zeebodem

Voordat de mosselen op je bord belanden, gaat er voor de mosselkwekers en -handelaren een intensief traject aan vooraf. Bovendien zijn ze een natuurlijk product en blijft de mosselkweker voor deze vorm van akkerbouw op de zeebodem afhankelijk van het weer. Een flinke storm of strenge winter kan desastreuze gevolgen hebben voor de uiteindelijke oogst.

Vanaf het moment dat het mosselzaad, mosseltjes met een afmeting van 1 tot 2 cm, op de zeebodem wordt gezaaid duurt het circa twee jaar voordat dit is uitgegroeid tot consumptiemosselen.


Zeeuws

Ongeacht het vangstgebied gaan alle mosselen als Zeeuwse mosselen over de toonbank. Nadat zij zijn geveild worden ze niet direct verwerkt, maar gelost in een van de ‘natte pakhuizen’ van de handelaar in de Oosterschelde. Op deze ondiepe percelen met een harde, vlakke ondergrond raken ze, in het zuivere water, eventueel zand kwijt en krijgen zij de specifieke zilte smaak waardoor de Zeeuwse mossel mede zo geliefd is.

Mosselen bewaren

Na deze verwateringsperiode van minimaal tien dagen volgt een tweede verwatering op de wal. Vervolgens worden de schelpen schoongeborsteld en machinaal gesorteerd. Na een laatste handmatige controle worden ze waterdicht verpakt waarbij een mengsel, wat voornamelijk uit zuurstof bestaat, aan de verpakking is toegevoegd. Dit is de beste manier om mosselen te bewaren. Laat de verpakking na aankoop dan ook tot gebruik intact zodat de versheid en kwaliteit gegarandeerd blijft!

admin

Share
Published by
admin
Tags: visgerecht

Recent Posts

Met TuinSeizoen op tuin- en cultuurreis naar Porto en Lissabon van 5 t/m 12 mei 2025

Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…

1 week ago

Kruiden binnen overwinteren

Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…

2 weken ago

LandIdee Chocoladecake

Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…

2 weken ago

Zwevende sneeuwvlokken

Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…

3 weken ago

Ga met TuinSeizoen op tuin- en cultuurreis naar de Cotswolds 20 t/m 27 juni 2025

Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…

3 weken ago

Oplossingen LandIdee Winterboek

Heb jij genoten van het LandIdee Winterboek? De oplossingen van de puzzels, rebussen en sudoku’s…

4 weken ago