Als je groenten en fruit bewaren wilt, doe je dat dan in of buiten de koelkast? Voor veel soorten is de koelkast de ideale plek, maar er zijn uitzonderingen! Sommige groenten bederven zelf eerder als je ze te koud bewaart. Hier wat tips om je groenten en fruit fris te houden.
Groenten en fruit bewaren in de koelkast
Onderstaande groenten en fruit kun je beter bewaren in de koelkast:
- Appels
- Druiven
- Aardbeien
- Bladgroenten zoals sla, andijvie, spinazie, witlof, bosui, paksoi, snijbiet en ook bleekselderij en prei
- Koolsoorten zoals bloemkool, broccoli en spruiten. Gesloten kolen zoals spitskool, groene kool of rode kool zijn het langst houdbaar in de koelkast, maar kunnen ook buiten de koelkast worden bewaard.
- Champignons
- Sperziebonen
- Voorgesneden groenten
Er zijn nog steeds mensen die komkommers en tomaten in de koelkast bewaren, maar dat is helemaal niet nodig. Voor een komkommer geldt een optimale bewaartemperatuur van circa 10 °C, hetzelfde geldt voor courgettes, aubergines en en paprika’s. In de koelkast – waar het doorgaans tussen 4 en 8 °C is – is er zelfs eerder kans op bederf!
Voor bladgroente zoals sla en spinazie is de koelkast wel de beste plek om ze fris te houden. Bij hogere temperaturen wordt bladgroente snel slap, omdat er teveel water uit het blad verdampt.
Buiten de koelkast
Onderstaande groenten en fruit kun je beter buiten de koelkast bewaren:
- Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado.
- Wintergroenten zoals winterwortel, knolselderij, pastinaak, pompoen, bieten en ui
- Citroenen
- Bananen
Fruit dat uit afkomstig is uit warme streken, zoals bananen, avocado’s en alle citrusvruchten, bewaar je buiten de koelkast. Een koele berging met een constante temperatuur tussen de 8 en 15 °C is overigens ideaal voor het bewaren van fruit en groenten, zoals aardappels, uien en appels. Heb je zo’n ruimte, bijvoorbeeld een kelder, gebruik hem dan! Zet er een paar rekken in met schappen, zodat je producten die je beter niet samen bewaart – komkommer en tomaat bijvoorbeeld – apart van elkaar kunt opslaan.
Tip: Plak de koelkaststicker van het Voedingscentrum op je koelkast. Zo kun je snel zien hoe je groenten en fruit het best kan bewaren.
Onze fruit en aardappelboer verkoopt geen uien meer omdat deze de bewaarconditie van fruit en aardappels aantasten. Hoe zit dat?
Bedankt voor dit handige artikel. Soms is het lastig om de groenten lang vers te houden. Vaak kan je ook gewoon een stuk uitsnijden en alsnog eten.
Sla kan je best in een natte maar goed uitgewrongen keukenhandoek in het groentenvak van de koelkast bewaren tot een week lang zelfs.