Zelf een maaltijd klaarmaken, voor de een is het een passie en voor de ander een hele uitdaging. Met deze kookwijsheden, tips en handigheidjes maak jij ieder gerecht gegarandeerd tot een succes.
Heb je fruit in een pot, waaraan zoete siroop is toegevoegd, gekocht? Deze hoef je niet weg te gooien. In tegendeel: de siroop is een heerlijke basis voor limonade en cocktails.
Bij de bereiding van pompoen belanden de pitjes bijna altijd in de vuilnisbak. Dat hoeft niet, want je kunt er lekker op knabbelen. Was ze, verwijder de vezels en maak ze goed droog met keukenpapier. Rooster ze met een beetje olie en zout ongeveer 25 minuten in een op 170 graden voorverwarmde oven en je hebt een lekkere knabbel voor een lange winteravond.
De kleine pitjes van granaatappels zijn lekker, gezond en onmisbaar op elk dessert. Om ze makkelijk uit hun schil te halen, kun je het eens zo proberen: vul een kom met water en peuter de pitjes onder water uit hun schil. Zo kan er geen sap op je kleren spatten. Gebruik de pitjes bijvoorbeeld voor een frisse salade met radijsjes en venkel.
Je kent ze wel, die handige appelsnijders waarmee je in een mum van tijd partjes snijdt en het klokhuis verwijdert. Ze zijn echter ook superhandig om aardappels in partjes te snijden. Eventueel kun je de aardappels eerst nog schillen. Aangezien aardappels geen klokhuis hebben, moet je dit gedeelte nog wel één of twee keer doorsnijden. Daarna kun je de partjes in de pan of oven bakken, of frituren.
Een romige en toch luchtige aardappelpuree is een echte delicatesse. Het resultaat wordt het mooist met een stamper of een knijper. Gebruik nooit een (staaf)mixer om te pureren, want dan wordt de puree taai en kleverig. Zorg er ook voor dat de aardappels zo droog mogelijk zijn.
In de regel kruiden we onze gerechten vaak met peper en zout, nog voor ze bereid worden. Peper verliest bij verhitting echter een deel van de smaak. Zout daarentegen kun je wel prima voor bereiding toevoegen; de ingrediënten nemen het zout dan gelijkmatig op. Als je toch al van tevoren peper wil toevoegen, doe dat dan met mate en breng het gerecht kort voor serveren verder op smaak.
Gooi het kookvocht van pasta niet meteen weg, want het bindmiddel van de pasta dat is opgelost in het water is ideaal voor het binden van sauzen. Breng een zelfgemaakte tomatensaus aan de kook met een paar eetlepels kookvocht en de saus wordt heerlijk romig.
Heb je een avocado doormidden gesneden, maar blijkt hij toch niet zo rijp als je dacht? Sprenkel dan snel wat citroensap op het vruchtvlees, leg beide helften weer op elkaar en pak de avocado in in vershoudfolie. Het citroensap voorkomt dat het vruchtvlees bruin wordt. Leg de avocado in de koelkast tot hij wel goed eetbaar is. Avocado komt ook nog voor in andere kookwijsheden, zoals bij het klaarmaken van braadvlees.
Lees ook: Kweek je eigen avocadoboom
Bij het bakken van vis kan het gebeuren dat de huid aan de bodem van de pan blijft plakken. Dat is jammer, want op het bord ziet dat er niet zo mooi uit. Maar dat is eenvoudig op te lossen: als je geen pan met antiaanbaklaag hebt, kun je ook een stuk bakpapier in een gewone pan leggen.
Wie houdt er nou niet van om zo nu en dan eens uitgebreid te koken? Minder leuk soms is de doordringende kooklucht die in de keuken blijft hangen. In dat geval kun je wat kaneel koken in water. Kaneel is namelijk niet alleen erg gezond, maar het verwijdert ook nare geurtjes. Dit huismiddeltje helpt ook goed na de bereiding van vis.
Om te voorkomen dat je cake uitdroogt, kun je heel eenvoudig een sneetje toastbrood met twee tandenstokers vaststeken in het snijvlak van de cake. De cake blijft dan lekker vers.
Nog meer tips en kookwijsheden lees je hier.
Lees ook: Energie besparen in de keuken
De links naar Bol.com in dit artikel zijn affiliate links.
Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…
Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…
Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…
Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…
Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…
Heb jij genoten van het LandIdee Winterboek? De oplossingen van de puzzels, rebussen en sudoku’s…