Siertuin

Hortensia’s snoeien

Wanneer en hoe je een hortensia snoeit, is afhankelijk van de soort die in je tuin staat. Daarom geven we je graag wat tips over hortensia’s snoeien.

Boerenhortensia

De meeste mensen hebben een Hydrangea macrophylla in de tuin. Deze plant noemen we de gewone of boerenhortensia. Deze bladverliezende heester bloeit met bolvormige bloemen in wit, roze, paars of blauw. Een boerenhortensia bloeit op tweejarig hout. Als je in het voorjaar alle takken een stukje zou inkorten, knip je alle bloemknoppen weg. Ga dus nooit lukraak aan de slag met je boerenhortensia.

Een nieuwe boerenhortensia die nog niet zo groot is, hoef je helemaal niet te snoeien. Laat de plant de eerste jaren met rust en laat ook zeker de uitgebloeide bloemen zitten want die zijn niet alleen decoratief maar ze beschermen de onderliggende knoppen ook tegen late vorst. Pas tegen half april knip je deze uitgebloeide bloemen voorzichtig weg. Je ziet dan al duidelijk de nieuwe bloemknoppen zitten.

Verjongen

Na een jaar of vier kun je wel gaan snoeien om de boerenhortensia te verjongen en bloeikrachtig te houden. Knip dan in het voorjaar – als je ook de oude bloemschermen afknipt – de oudste en dikste takken tot aan de grond toe weg. Ga ook nu niet te fanatiek aan de slag en haal maximaal een kwart van de takken weg. De overgebleven 75 procent van de takken zullen in de zomer gaan bloeien; daarnaast maakt de plant nieuwe takken aan die volgend jaar bloemen geven. Vanaf dit moment haal je steeds elk voorjaar 25 procent van de oudste takken compleet weg. Zo zorg je ervoor dat je een struik hebt die goed bloeit en fris oogt met takken die nooit ouder zijn dan vier jaar.

Nieuwe soorten hortensia’s snoeien

Sinds enige jaren is er een nieuwe generatie boerenhortensia’s op de markt die in tegenstelling tot de ‘gewone’ boerenhortensia’s wel bloeien op eenjarig hout. Je mag deze daarom aan het eind van de winter kortwieken. Ook hier is hortensia’s snoeien niet noodzakelijk, maar het kan ook geen kwaad. Check het label voordat je de hortensia koopt.

Pluimhortensia snoeien

Hydrangea paniculata bloeit op nieuw hout en kun je dus gerust snoeien. Je mag de takken in maart tot zo’n 15 cm boven de grond afknippen. Je mag deze hortensia in het vroege voorjaar ook wat hoger snoeien, zodat hij stevige gesteltakken vormt waaruit elk jaar weer nieuwe bloemtakken worden gevormd. In beide gevallen krijg je een hortensia die krachtig uitloopt en grote bloemen vormt.

Heb je liever een hoge struik met kleinere bloemen, snoei dan de pluimhortensia – ook wel schapenkop hortensia genaamd – helemaal niet. Hoe dieper je de pluimhortensia snoeit, hoe groter de bloemen worden.

Annabelle

Hydrangea arborescens, waartoe ook de populaire ‘Annabelle’ behoort, bloeit net als de pluimhortensia op nieuw hout. Deze hortensia kun je in maart tot op 30 cm van de grond terugsnoeien. Dieper snoeien is niet aan te raden, omdat de plant dan te weinig vertakkingen maakt. Een gesnoeide ’Annabelle’ maakt mooie grote, maar wel heel zware bloemen, zodat de struiken openvallen als je de plant niet tijdig een goede plantensteun geeft.

Heb je liever iets kleinere, bolvormige bloemen en stevigere stengels die je minder hoeft te steunen, knip de plant dan slechts lichtjes in het voorjaar. Helemaal niet snoeien is ook een optie. De jonge scheuten komen tussen de oude scheuten op en de bloemen worden door dit samenspel van jonge en oude takken mooi omhoog gehouden. Als de plant echt te vol wordt, kun je een deel van de oude scheuten bij de grond afknippen, maar vaak hoeft dat niet te gebeuren.

Klimhortensia’s snoeien

Hydrangea anomala subsp. petiolaris (klimhortensia) hoeft eigenlijk niet gesnoeid te worden. Wordt de plant toch te groot, dan kun je hem na de bloei knippen.

TIP: Hortensia’s snoeien na de winter is altijd verstandig, ongeacht welke soort je hebt. Snoei na de winter ingevroren takken altijd tot een gezond bladpaar terug. Bedenk wel dat de plant op meerjarig hout bloeit, dus snoeien gaat ten koste van de bloei van volgend jaar. Door in fasen te snoeien, dus verdeeld over verschillende jaren, zorg je ervoor dat je toch elk jaar bloemen hebt. Het is het mooiste wanneer de klimhortensia als een waaier tegen de muur wordt geleid zonder al te veel kruisende takken, omdat die takken geen houvast hebben aan de muur.

Overige hortensia’s snoeien

De berghortensia (Hydrangea serrata) snoei je op dezelfde manier als de gewone boerenhortensia (verjongingssnoei). Fluweelhortensia (Hydrangea aspera), eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia) en waterstruik (Hydrangea involucrata) hebben alleen snoei nodig om de struik te vormen. Daarna is deze hortensia’s snoeien overbodig. Knip bij jonge planten in de winter zwakke, kruisende en verkeerd geplaatste scheuten weg.

Lees ook: Zo houd je hortensia’s blauw

Redactie

Share
Published by
Redactie

Recent Posts

Hypotheek en tuin: Match made in heaven?

Een eigen huis met een prachtige tuin is voor velen een droom. Maar hoe beïnvloedt…

4 dagen ago

Met TuinSeizoen op tuin- en cultuurreis naar Porto en Lissabon van 5 t/m 12 mei 2025

Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…

2 weken ago

Kruiden binnen overwinteren

Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…

3 weken ago

LandIdee Chocoladecake

Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…

4 weken ago

Zwevende sneeuwvlokken

Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…

4 weken ago

Ga met TuinSeizoen op tuin- en cultuurreis naar de Cotswolds 20 t/m 27 juni 2025

Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…

1 maand ago