Natuurlijk ben je blij dat de zomer in aantocht is, maar wat als het overdag zo heet wordt – en dat kan in juli zeker – dat je ’s avonds in je bed ligt te zweten? Met deze tips kun je ook zonder airoconditioning je huis koelen.

Mag er een raampje open?

Op warme dagen krijg je al snel de vraag te horen: ‘Mag er een raampje open?’. Het antwoord zou overdag eigenlijk ‘nee’ moeten zijn. Je denkt misschien dat het helpt om een raam open te zetten, maar dan krijg je juist warme lucht in huis. Het is goed om te ventileren, maar kies wel het juiste moment. Pas laat in de middag of begin van de avond, als de temperatuur daalt, zet je alles tegen elkaar open. Ben je ’s ochtends vroeg op, dan kun je ook dan even alles tegen elkaar openzetten. Op deze momenten is het buiten het koelst en zorg je daadwerkelijk voor frisse lucht om je huis te koelen. Heb je huisdieren? Zorg ervoor dat de dieren niet op de tocht staan. Sommige dieren zoals konijnen kunnen hier niet goed tegen.

Zonwering

Je huis koelen kan op een goede en eenvoudige manier met zonwering. Laat deze overdag op tijd zakken en houdt ook je gordijnen dicht; kijk maar naar woningen in Zuid-Europa. Op deze manier houd je de warmte van het zonlicht buitenshuis en kun je je huis koelen.

Energiezuinig je huis koelen

Je huis koelen kan ook zonder energievretende airconditioning. Kijk bijvoorbeeld eens goed naar de isolatie in je huis. Door goed te isoleren houd je in de winter de warmte vast, maar in de zomer de warmte van buiten juist tegen. Door te werken met dubbelglas of triple glas, zonwering en isolatie kun je jouw huis koelen op een energiezuinige manier.

Anderen lezen ook:  Lekker en veelzijdig spelt

Nog steeds last van de hitte?

Is je huis koelen gelukt maar heb je nog steeds last van de hitte? Lees dan deze tips om ook je lichaam af te koelen.