Je hebt net een prachtig klushuis gekocht waaraan van alles moet gebeuren. Of je woont al jaren in je droomhuis maar hebt behoefte aan extra ruimte en een nieuwe badkamer en keuken. Dat kan behoorlijk prijzig zijn. De vraag is: hoe bekostig je dit? En hoe houd je het financiële risico beperkt?

Hypotheek verhogen voor een verbouwing

Wanneer je een hypotheek afsluit om een huis te kopen, dan kun je maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. Kies je voor een duurzame verbouwing, dan kan dit percentage oplopen naar 106 procent. Wil je verbouwen in een bestaande woning, dan kun je mogelijk de hypotheek verhogen. De woning wordt meer waard door de verbouwing. Een taxateur zal dit vaststellen. Op basis van de nieuwe woningwaarde kan de hypotheek mogelijk omhoog. Houd er wel rekening mee dat dit administratieve kosten met zich meebrengt. Een alternatief is om een tweede hypotheek af te sluiten. Maar ook dit brengt kosten met zich mee. En de bank rekent mogelijk een hogere rente. Dat kan ook reden zijn om eens rond te kijken of het niet zinvoller is om de hypotheek over te sluiten. Mogelijk biedt een andere kredietverstrekker een lagere rente.

Geld lenen voor een verbouwing

Is er binnen de hypotheek geen ruimte om de verbouwing te financieren? Dan is geld lenen ook een optie. Afhankelijk van de omvang van de verbouwing heb je de keus tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Wanneer je een persoonlijke lening afsluit, dan spreek je met de bank een bedrag af dat je direct kunt gebruiken. De aflossing verloopt in vaste termijnen en binnen een vaste looptijd. Het gedeelte dat is afbetaald, kun je niet opnieuw opnemen. Dat kan bij een doorlopend krediet wel. Ook hier spreek je een bedrag af met de bank. Maar alleen als je een gedeelte van het krediet opneemt, rekent de bank rente en moet je aflossen. En dat wat je hebt afgelost, kun je opnieuw opnemen. Deze leenvorm kan handig zijn als je nog niet precies weet hoeveel geld je nodig zult hebben voor de verbouwing.

Anderen lezen ook:  Op deze manier creëer je een gezellige veranda

Rente aftrekbaar
Wanneer je een persoonlijke lening afsluit voor een verbouwing, dan mag je de rente van de belasting aftrekken. Bij een doorlopend krediet mag dit niet.

Meer weten over geld lenen

Wanneer je besluit geld te lenen voor een verbouwing, maak dan eerst een vergelijking via een vergelijkingssite voor leningen. Op basis van jouw persoonlijke informatie krijg je vervolgens een advies op maat en zie je direct welke lening bij jouw situatie past. Ook weet je wat je elke maand kwijt bent aan de aflossing.

Gebruik spaargeld

Het minste risico loop je wanneer je spaargeld gebruikt om de verbouwing te bekostigen. Dat lijkt zonde, maar het kan een prima investering zijn. Allereerst wordt het huis meer waard, wat gunstig is wanneer je de woning ooit besluit te verkopen. En over hoge bedragen spaargeld betaal je vermogensbelasting. Boven de 30.000 euro wanneer je alleenstaand bent en boven de 60.000 euro als partners. Gebruik je bij zulke bedragen dus een deel van het geld voor een verbouwing, dan betaal je minder of geen belasting en houd je tegelijkertijd voldoende spaargeld over als buffer voor andere zaken.

Na de verbouwing

Na een verbouwing richt je je op de inrichting. Dan is deze blog de perfecte plek om inspiratie op te doen. Je vindt er tal van woon- en tuintips en leuke ideeën om jouw interieur verder te verfraaien.