Als de dagen korter worden, vieren herfstasters hoogtij. Deze robuuste vaste planten trekken met hun mooie bloei in september en oktober de aandacht en sieren dan tuin, terras en balkon.

Deze vaste planten met hun talloze stervormige bloempjes kondigen met een breed gebaar het einde van het tuinseizoen aan. Hun tinten, van wit en het zachtste roze tot het diepste paars, domineren tot de eerste vorst. Asters voelen zich bijna overal ter wereld waar een gematigd klimaat heerst op hun gemak en groeien soms ook in het wild.

Verzorging van herfstasters

Herfstasters zijn weinig eisende planten die zich in de tuin graag verspreiden. Wel verwelken enkele soorten gemakkelijk. Door de juiste meststof kun je dit grotendeels voorkomen.

Meeldauw

Herfstasters zijn gevoelig voor meeldauw. Hier is weinig aan te doen, maar je kunt het probleem wel klein houden. Giet bijvoorbeeld altijd aan de voet en niet op het blad, en zorg dat er rond de plant voldoende luchtcirculatie mogelijk is.

herfstasters

Herfstasters snoeien

Herfstasters snoei je na de bloei flink terug. Deel de planten om de vier tot vijf jaar. Graaf de planten in maart of april voorzichtig met een riek of spade uit en steek de jongere delen aan de zijkanten af. De nieuwe kluiten moeten 10 tot 15 centimeter groot zijn.

Planten

Zorg dat de groepen niet te dicht bij elkaar staan. Afhankelijk van de soort, hebben ze een afstand van circa 25 cm nodig. Meestal vullen de planten deze ruimte snel.

asters

Geliefd bij vlinders

Herfstasters bloeien prachtig en zijn vanwege hun nectarrijke bloemen ook bijzonder geliefd bij vlinders, die zich nog even komen laven voor ze naar het zuiden trekken.

Anderen lezen ook:  Bloeiende planten in april- mei

Herfstasters zorgen voor veel kleur in de tuin en lokken bovendien vlinders aan

Vele cultivars

Voor de tuin zijn verschillende soorten belangrijk, waarbij de gekweekte cultivars qua hoogte en groeivorm nogal variëren. Ook de bloemen van de betreffende soorten verschillen in grootte en kleur. Binnen deze 5 groepen vind je veel keus:

• Aster novi-belgii heeft glad glanzend blad. Hij houdt van voedselrijke grond en wordt tot 1,5 m hoog. Deze aster heeft soms wat steun nodig en is gevoelig voor meeldauw, al lijdt de bloei daar niet onder. Je kunt hem bovendien voor potten en kuipen gebruiken en als snijbloem. Ze bloeien van half september tot eind oktober, vaak in zachte tinten. Er zijn inmiddels ook cultivars met bijna-blauwe bloemen, zoals ’Blue Bouquet’ (maar 75 cm hoog) en de lavendelblauwe ’Plenty’.

• Aster novae-angliae is de ruwbladige aster, die in september en oktober bloeit; ook deze kan last van meeldauw kan krijgen. Sommige cultivars worden wel 2 m hoog, maar ze zijn zo stevig dat ze amper steun nodig hebben. Plant hem op een zonnige plek. De karmijnrode Aster novae-angliae ’Andenken an Alma Pötschke’ is opvallend van kleur, meer subtiel zijn de roze ’Barr’s Pink’ of de witte ’Herbstschnee’.

• Aster dumosus vormt bolle kussens van 40-60 cm hoog, ook leuk voor een kleine tuin! De bloei begint vaak al in augustus en gaat door tot eind oktober. Mooi als bodembedekker, samen met bijvoorbeeld Sedum en lage siergrasjes. Ook leuk in een grote kuip of mand op het terras.

• Aster amellus vormt een lage plant (maximaal 70 cm), die zich betrekkelijk langzaam uitbreidt. Ze zijn zeer robuust. Plant hem in het voorjaar, zodat hij voor de winter al goed geworteld is, op doorlatende grond die wat kalk bevat.

Anderen lezen ook:  6 planten voor een betoverende pergola

• Kleinbloemige asters vormen schitterende snijbloemen. De sluieraster (Aster ericoides), met wolken bloempjes en mooi smal blad, staat graag warm en zonnig op vochthoudende grond en bloeit soms wel tot in november. Aster cordifolius doet het juist goed in lichte schaduw; hij heeft glanzend zachtgroen blad en wordt tot 1,50 meter hoog.

Bekijk ook deze bloeiende planten in de herfst!

LandIdee nieuwsbrief