De zomer is niet half zo mooi, zonder deze bloem die stralend in de warmte staat. Geen wonder dat bijna niemand de prachtige, warme kleuren van Helenium, ofwel zonnekruid kan weerstaan.

Zweedse botanicus en Helenium

Veel mensen denken dat niemand minder dan de Griekse zonnegod Helios zijn naam schonk aan deze bonte bloemen, maar het was de Zweedse botanicus Carl von Linné die de plant Helenium noemde. Hij had daarbij vermoedelijk de antieke naam Helenion van de inheemse Griekse alant (Inula helenium) voor ogen, want de bloemen van deze plant lijken wel op die van zonnekruid.

Helenium en zoete nectar

Er bestaan verschillende soorten Helenium die allemaal tot de composietenfamilie Asteracae horen. Een familie waarbij de bloemen bestaan uit een krans onvruchtbare kroonblaadjes rondom vlakke tot halfronde, vruchtbare bloemhoofdjes. Het bolle hart van helenium bestaat uit tal van miniscule buisbloemen, die vol zitten met zoete nectar.

Helenium : zonnig en warm zonnekruid

Vrolijke prairiekinderen

Helenium is een echte zonaanbidder, die zijn oorsprong vindt op de grasvlaktes van de prairies in Noord -Amerika. Een plant die het daar redt, is doorgaans geen zorgenkindje en dat is ook het geval bij Helenium. De plant vraagt in de tuin maar weinig aandacht. Zonnekruid heeft niet veel zorg nodig, zolang hij maar volop zon krijgt – de plant houdt erg van warmte – en in vruchtbare, luchtige grond staat, die niet te snel uitdroogt. Dan zal hij naar hartenlust groeien en bloeien en al snel een flinke pol vormen.

Van brons tot geel

Helenium valt op door zijn bloeirijkheid en warme, zonnige kleuren. Die variëren van geel en helder oranje tot brons en roodbruin. Hier moet je dan wel even op wachten, want Helenium bloeit pas laat in de zomer. De vroegste cultivars bloeien vanaf juli, sommige pas in augustus. Dat maakt de plant heel geschikt voor een mooie nazomerborder, vooral in combinatie met siergrassen die doorgaans ook wat later in bloei komen. Ook een transparant bloeiende plant als venkel (Foeniculum) past hier goed bij.

Anderen lezen ook:  6 tips voor een gezond gazon

Helenium: zonnig en warm zonnekruid

Bonte combinaties

Wil je het allemaal wat bonter, combineer Helenium dan met bijvoorbeeld met de geelbloeiende zonnehoed (Rudbeckia hirta), kleurige dahlia’s en vuurpijlen (Kniphofia), asters en de vaste zonnebloem Helianthus. Zo verzeker je jaar in, jaar uit van een vlammende border die tot in september mooi blijft. Mocht de bloei van het zonnekruid na verloop van jaren minder worden, dan kun je deze plant uitgraven en delen waarna je de buitenste delen opnieuw uitplant.

Helenium : zonnig en warm zonnekruid

Veel bijen, hommels en vlinders en weinig slakken

Ook liefhebbers van alles van zoemt en bromt, komt met Helenium aan zijn trekken want bijen, hommels en vlinders worden aangetrokken door de zoete nectar in de talloze buisbloempjes. Van zonnekruid krijg je als tuinliefhebber vanzelf een goed humeur, want je hoeft ook niet bang te zijn voor slakken. Deze vraatzuchtige diertjes gaan voor zonnekruid graag een blokje om. Nog een extra reden om van deze plant te houden.

Beste planttijd

Het najaar is de beste planttijd; de aarde is dan nog warm waardoor de plant zich nog voor de winter goed settelen. Plant je hem in het voorjaar, zorg dan dat de jonge plant niet uitdroogt. Je kunt Helenium vermeerderen door zaaien of delen/stekken.

Lees meer over deze bonte bloeiers in LandIdee juli-augustus!