Categories: Gezondheid

4 tips bij schaafwonden

Schaafwonden of een buil op je hoofd: je kunt het zomaar hebben. Wat je er tegen doet? Wij geven 4 tips.

Schaafwonden behandelen

Het is belangrijk om je schaafwond goed te spoelen met schoon water. Zo voorkom je infecties. Bloed de wond nog? Geef dan druk op de wond met een schone doek of verband.

Kleine schaafwonden kun je aan de lucht laten drogen. Als de wond zich onder de kleding bevindt, kun je deze eventueel steriel afdekken zodat het niet gaat schuren.

Bij grote schaafwonden is het verstandig om je huisarts in te schakelen. Ook als je vermoed dat je wond toch ontstoken is, neem contact op met je huisarts. Kijk hier voor meer eerste hulptips bij schaafwonden.

Huismiddelen om de pijn te verlichten

Disclaimer: De redactie van LandIdee is geen arts noch EHBO-expert. Onderstaande middelen kunnen helpen bij kleine schaafwonden. Bij grote wonden of wonden die blijven bloeden, schakel je huisarts in. Vraag ook bij twijfel advies van je huisarts. Ben je mogelijk allergisch voor een van de middelen die we hieronder beschrijven? Gebruik dit dan niet zonder overleg met je huisarts.

1. Boter op het hoofd

Een buil op het hoofd is in feite een bloeduitstorting. Omdat het gewonde weefsel zich vlak boven het schedeldak bevindt, kan het vocht dat erin zit zich niet verspreiden zoals op een knie of een arm. Het gestuwde bloed drukt naar buiten, er ontstaat een purperkleurige en pijnlijke verdikking. Masseer de zwelling voorzichtig met een stuk koude boter, dat geeft verlichting. De buil zal na korte tijd duidelijk kleiner worden.

2. Verkoelen met smeerwortel

Na een verstuiking kan er een lelijke bloeduitstorting ontstaan. Dit soort letsels behandelde men in de middeleeuwen al met verkoelende omslagen met smeerwortel. Giet hiervoor 1 liter kokend water over 100 g wortels van de smeerwortel en laat tien minuten trekken. Drenk dan bijvoorbeeld een theedoek in het afgekoelde aftreksel en wikkel die om de zere plek. Herhaal dit tot vijf keer.

3. EHBO-plant

Bij alle kleinere schaafwonden, muggenbeten of andere huidirritaties die door invloed van buitenaf ontstaan zijn, helpt het sap van de smalle weegbree. De plant met de lancetvormige bladeren komt zeer algemeen voor en is dus meestal wel bij de hand als een soort eerste hulp bij ongelukjes. Wrijf een paar bladeren tussen je vingers en breng het sap op het wondje aan; het werkt als een natuurlijk antibioticum.

4. Voor kinderknietjes

Geschaafde knieën zijn bij kinderen een veel voorkomend verschijnsel. Goudsbloemzalf helpt. Verkruimel een handvol gedroogde bloemen en verhit ze vijf minuten in 200 ml olijfolie. Zeef het mengsel, smelt 40 g bijenwas in een waterbad en roer de olie er voorzichtig doorheen. Een laagje van deze zalf op een geschaafd kinderknietje laat de pijn verdwijnen en voorkomt littekens.

Last van blauwe plekken? Bekijk dan deze tips.

admin

View Comments

  • Om een werkzame werking van de goudsbloemblaadjes, moet je die gedurende minstens 3-4 uur verwarmen aan een temperatuur van niet hoger dan 50 graden Celsius (meten met een thermometer)!!!

Share
Published by
admin

Recent Posts

Met TuinSeizoen op tuin- en cultuurreis naar Porto en Lissabon van 5 t/m 12 mei 2025

Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…

1 week ago

Kruiden binnen overwinteren

Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…

2 weken ago

LandIdee Chocoladecake

Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…

2 weken ago

Zwevende sneeuwvlokken

Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…

3 weken ago

Ga met TuinSeizoen op tuin- en cultuurreis naar de Cotswolds 20 t/m 27 juni 2025

Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…

3 weken ago

Oplossingen LandIdee Winterboek

Heb jij genoten van het LandIdee Winterboek? De oplossingen van de puzzels, rebussen en sudoku’s…

4 weken ago