Gezondheid

5 x veelzijdige rozemarijn

De Grieken en Romeinen wisten het al: rozemarijn is niet alleen mooi en heerlijk aromatisch, het kruid is ook nog eens gezond. Het is bruikbaar voor in én om het huis maar ook voor ons eigen lichaam. Hieronder 5 weetjes en tips over het veelzijdige kruid rozemarijn. 

Met zijn geurige blaadjes is rozemarijn een heestertje dat in geen kruidentuin mag ontbreken! Dit struikje houdt van zon en is behoorlijk winterhard, mits de grond goed gedraineerd is. Rond april/mei bloeit het prachtig met blauwe bloempjes. Rozemarijn is lekker bij kip en aardappeltjes uit de oven, maar je kunt er nog meer mee doen!

1. Rozemarijn als gezonde smaakmaker

De ‘naaldjes’ van rozemarijn zitten boordevol etherische oliën en gezonde stoffen. Ze vormen dan ook een perfecte basis voor geurige, gezonde maaltijden. Het is in de meeste keukens geen onbekende en geeft tal van gerechten een bijzondere smaak. Daarnaast heeft het in gerechten ook een andere werking; de stoffen die bij de bereiding vrijkomen hebben een kalmerend effect op de spijsvertering en voorkomen zo een opgeblazen gevoel. Bovendien remmen ze de verspreiding van bacteriën in de darmen.

2. In de thee

Rozemarijnblaadjes zijn ook prima geschikt om thee van te trekken. Het drinken van rozemarijnthee bevordert de spijsvertering; bovendien kan het verlichting brengen bij hoofdpijn en migraine. En als je een pijnlijke of ontstoken keel heeft, is de thee een prima gorgeldrankje.

Je maakt de thee door een theelepel (of neem een thee-ei) fijngehakte blaadjes in een kop te doen waar je kokend water overheen giet. Dek af en laat 5 minuten trekken.

3. Mooi haar door rozemarijn

Ook voor wat betreft ons uiterlijk kunnen we profiteren van de naaldjes van dit mediterrane kruid. Extracten van rozemarijn worden vanwege hun verzorgende effect én geur aan zepen en parfums toegevoegd. Last van droog of juist vet haar? Doormiddel van regelmatig gebruik, herstelt rozemarijn zowel de vocht- als vetbalans van het haar. Bovendien verbetert het kruid de doorbloeding van de hoofdhuid, corrigeert het de talgproductie en bestrijdt het schilfertjes. Als je rozemarijn voor het eerst uitwendig gebruikt, wordt wel aangeraden eerst op een klein gebied te testen om te kijken of je het product verdraagt. Bij een gevoelige huid kan rozemarijn irritaties en zelfs een allergie veroorzaken.

Rozemarijn citroen-haarpakking: Meng 1 ei, 1 tl honing en 2 el citroensap.  Verwarm het mengsel au bain-marie en laat het afkoelen. Voeg al roerend 2 druppels rozemarijnolie en 1/4 kopje olijfolie toe. Breng het mengsel opnieuw op temperatuur, verdeel het over het haar en laat 15 minuten intrekken.
Haar-shampoo: Giet 1 kopje natuurlijke shampoo zonder geurstoffen (uit de apotheek) en 1 kopje water met een trechter in een fles (minstens 250 ml inhoud). Voeg 15 druppels rozemarijnolie en 30 druppels lavendelolie toe, sluit de fles af en meng de inhoud. Schud de fles goed voor gebruik.

4. Rozemarijn in de tuin

Rozemarijn is een redelijk winterhard heestertje dat in onze contreien meestal in potten wordt gekweekt. Het voordeel hiervan is, dat je voor een perfecte drainage kunt zorgen, want dat heeft de plant echt nodig. Hij is immers gewend met zijn voeten in de droge grond van mediterrane landen te staan. Rozemarijn in de tuin gedijt het beste op een beschutte plek in de zon. Zet je de heester in de volle grond, dan is een muur op het zuiden of zuidwesten geschikt. Bescherm de struikjes in de winter of zet ze in een onverwarmde kas of serre.

Rosmarinus officinalis ’Sissinghurst Blue’, een van de mooist bloeiende rozemarijnen, bossige groeiwijze, tot circa 1 m hoog. R. officinalis ’Capri’, kruipende rozemarijn, mooi in potten en over muren.

Rozemarijn is eenvoudig te vermeerderen door in het voorjaar stek te nemen. Knip de toppen met een scherpe schaar schuin af en verwijder de onderste blaadjes. Dip de stekken eventueel in stekpoeder. Zet de stekjes niet te dicht bij elkaar in een pot en giet met een fijne broes.

Blaadjes kun je het hele jaar oogsten; knip in het koude jaargetijde echter niet te veel takjes weg, zodat de kou geen vat kan krijgen op de snoeiwonden.

5. Ontspannen met rozemarijn

Het kruid heeft een helende en ontspannende werking voor onze voeten. Na een hele dag in de tuin werken of een stevige wandeling, is een rozemarijnvoetenbadje een heerlijke thuiskomer. De geur doet je helemaal ontspannen.

Ontspannend voetbad met kruiden: Doe een handvol gemengde kruiden (rozemarijn, lavendel, melisse, salie, laurier) in een kom en giet hier 1 l heet water overheen. Laat het mengsel afkoelen en zeef het. Voeg nu enkele druppels rozemarijn-, laurier- en amandelolie toe plus 1 el geraspte zeep. Houd uw voeten 10 minuten in het badje. Trek vervolgens warme sokken aan.

Let op! Wees voorzichtig met etherische rozemarijnolie, deze mag je nooit inwendig en ook niet onverdund gebruiken. De concentratie van werkzame stoffen is in de olie namelijk veel hoger dan in de plant.

admin

Share
Published by
admin
Tags: kruiden

Recent Posts

Met TuinSeizoen op tuin- en cultuurreis naar Porto en Lissabon van 5 t/m 12 mei 2025

Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…

1 week ago

Kruiden binnen overwinteren

Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…

2 weken ago

LandIdee Chocoladecake

Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…

2 weken ago

Zwevende sneeuwvlokken

Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…

3 weken ago

Ga met TuinSeizoen op tuin- en cultuurreis naar de Cotswolds 20 t/m 27 juni 2025

Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…

3 weken ago

Oplossingen LandIdee Winterboek

Heb jij genoten van het LandIdee Winterboek? De oplossingen van de puzzels, rebussen en sudoku’s…

3 weken ago