Verkouden zijn, is en blijft geen pretje. Toch zijn er een hoop natuurlijke middeltjes die hiertegen kunnen helpen. Lees hiervoor deze tips bij verkoudheid.
Gemakkelijk zelf te maken: een neusspray om de geïrriteerde slijmvliezen in de huid te laten slinken zodat je weer vrijer kunt ademen. Breng 500 ml water met 1 tl kamillethee en 1 tl zout aan de kook en laat het afkoelen. Doe de oplossing in een leeg, uitgekookt flesje met verstuiver. Spuit het, wanneer nodig, in het neusgat.
Als je een loopneus hebt en je ontelbare keren per dag naar een zakdoek moet grijpen om je neus te snuiten, wat is dan beter: papier of stof? Uit hygiënische overwegingen hebben papieren zakdoekjes de voorkeur omdat je die na gebruik direct kunt weggooien zodat de ziektekiemen zich niet verder kunnen verspreiden. Houd tijdens het snuiten bij voorkeur een neusgat dicht. Omdat ze vaak niet allebei even erg verstopt zitten, is dit de beste manier om ze goed schoon te krijgen. Wrijf ook niet te hard over de gevoelige huid rond de neus, maar dep die voorzichtig droog.
Vlierbessen zijn kleine, maar heel werkzame helpers tegen verkoudheid. Ze bevatten niet alleen veel vitamine C, maar ook zogeheten anthocyanen die tegen veel verkoudheidsvirussen werken. Drink bij de eerste verschijnselen drie tot vier glazen vlierbessensap verdeeld over de dag.
Tijdens een verkoudheid krijgt je lichaam niet genoeg vitaminen binnen. Een van de beste tips bij verkoudheid is dus om je lijf een vitamineboost te geven. Dit doe je door een sinaasappel en een citroen (of een halve als je een hele te zuur vindt) in een groot glas uit te persen. Vul het sap aan met warm water en roer een flinke schep honing door het mengsel. De vitaminen vergroten de weerstand, de honing verzacht de keel. Net als bijvoorbeeld lavendel.
Het ruikt misschien niet zo lekker, maar een in stukken gesneden ui in de buurt van het bed is een van de beste tips bij verkoudheid. Het verlicht namelijk het ademen ’s nachts. De uiendampen zorgen ervoor dat de zwelling in de neusholte afneemt en maken de neus vrij. Dit huismiddeltje werkt al bij lichte verkoudheidsklachten.
Een vermoeiende bijwerking van verkoudheid zijn de nachten met weinig slaap door een verstopte neus. Het kan dan helpen om een of twee extra kussens te gebruiken, zodat het hoofd ongeveer 25 cm hoger ligt.
Een van de effectiefste tips bij verkoudheid is om voldoende slaap te pakken. Gun jezelf wat meer rust en neem lekker een dutje als dat kan.
Ook als je verkouden bent, of grieperig, geldt: drink veel water. Water helpt immers de afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen. Vind je water niet lekker, dan kun je ook warme kruidenthee maken. Vermijd dranken als koffie en alcohol; die onttrekken juist vocht aan je lichaam. Ook niet aan te raden is het drinken van melk, omdat melk slijmvorming stimuleert.
Bij verkoudheid helpt een stoombad met tijm, maar je kunt het kruid ook aan het badwater toevoegen om de luchtwegen vrij te maken. Voeg daarvoor 100 g verse tijmtakjes toe aan 2 liter kokend water en laat ze 20 minuten trekken. Voeg dit mengsel toe aan het badwater en neem dan een ontspannend bad van ongeveer 15 minuten. Kleed je daarna warm aan en ga lekker uitrusten. Je kunt tijm ook gemakkelijk zelf kweken voor mooie kleur en een heerlijke geur in je tuin.
Een van de beste tips bij verkoudheid: Neem een stoombad. De warme stoom werkt weldadig op de geïrriteerde, gezwollen en uitgedroogde slijmvliezen en bevordert het weglopen van het slijm. Een goede toevoeging aan het stoombad is kamille omdat dat ontstekingsremmend en desinfecterend werkt. Laat daarvoor 1 el kamille 5 minuten in 1 liter heet water trekken, ga er met je hoofd boven hangen, leg een handdoek over je hoofd en inhaleer de weldadige dampen. Omdat kamille ook licht uitdrogend werkt, is het goed om de stoombaden met kamille af te wisselen met tijm, salie of zout.
Iedereen die verkouden is, herkent het: door het veelvuldige snuiten en de droge winterlucht wordt de huid rond de neus rood en geïrriteerd. Een zalf van 3 el verse marjolein en 1 el boter helpt dan. De zalf kalmeert de huid en werkt antibacterieel en ontzwellend. Snijd de kruiden klein, smelt de boter au bain-marie en roer de marjolein er gedurende 15 minuten goed door. Zeef het mengsel in een fijne zeef en giet het in een schone pot.
Natuurlijke producten kunnen ook heel goed werken als huidverzorging.
Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…
Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…
Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…
Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…
Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…
Heb jij genoten van het LandIdee Winterboek? De oplossingen van de puzzels, rebussen en sudoku’s…