Categories: MoestuinSiertuinTuin

Gezonde Oost-Indische kers

Oost-Indische (Tropaeolum majus) kers is naast een fijne plant voor in de moes- en/of siertuin, ook een heerlijke gezonde smaakmaker in de keuken. De plant is namelijk rijk aan glycosiden en heeft daardoor een antibacteriële en ontsmettende werking. De glycosiden komen als etherische oliën vrij wanneer het blad gescheurd of gesneden wordt.

Deze gezonde uitwerking van de plant werd al vroeg ontdekt. In Peru gebruikten de indianen de bladeren als vochtig verband bij wonden en monniken aten de bladeren om sneller van verkoudheden en keelpijn af te zijn.

Oost-Indische kers: luizenlokker
Slakken hebben iets tegen Oost-Indische kers, maar bladluizen zijn er dol op. De plant wordt vanwege deze aantrekkingskracht vaak in de biologische landbouw gebruikt om luizen bij andere planten weg te lokken.

Smaakmaker in de keuken
Bijna alle delen van de plant zijn eetbaar en daardoor is Oost-Indische kers een geliefd ingrediënt in veel recepten. De bloemen hebben een radijs- of rammenasachtige smaak en kunnen daarom ook prima fijngehakt door kwark of dipsausjes gemengd worden.

Nepkappertjes maken
Als je het niet erg vindt om de bloemen te missen, maak dan van Oost-Indische kers eens kappertjes: om die te maken heb je 50 g bloemknoppen nodig. Roer 25 g zout in 3 dl water en voeg daar de knoppen aan toe. Laat het mengsel 24 uur staan. Giet dan het water af en droog de knopjes voorzichtig. Stop ze in een pot met 5 kruidnagels, 5 jeneverbessen, een takje tijm en een laurierblad en giet er wat wittewijnazijn over. Sluit de pot goed luchtdicht af. Na 30 dagen wachten wordt je geduld beloond: de kappertjes zijn klaar voor gebruik.

admin

View Comments

Share
Published by
admin
Tags: moestuintips

Recent Posts

6 weetjes over de huiskat

Wist je dat een kat maar liefst twintig wervels heeft in zijn staart? En dat…

3 dagen ago

Februari: bijna voorjaar!  

De eerste bollen in de tuin én in huis, heerlijk geurende heesters in de tuin,…

5 dagen ago

10 tips bij verkoudheid

Verkouden zijn, is en blijft geen pretje. Toch zijn er een hoop natuurlijke middeltjes die…

1 week ago

Zelf aardbeien kweken: 7 tips

Aardbeien kweken is een fluitje van een cent. En je hoeft er niet eens een…

2 weken ago

Zoete aardappel kweken in Nederland: een stap-voor-stap gids

De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, is een heerlijke en voedzame groente die verrassend…

2 weken ago

10x handige huishoudtips met zout

Zout is veel meer dan alleen smaakmaker in gerechten. Je kan ook eenvoudig schoonmaken met…

2 weken ago