Categories: MoestuinSiertuinTuin

Gezonde Oost-Indische kers

Oost-Indische (Tropaeolum majus) kers is naast een fijne plant voor in de moes- en/of siertuin, ook een heerlijke gezonde smaakmaker in de keuken. De plant is namelijk rijk aan glycosiden en heeft daardoor een antibacteriële en ontsmettende werking. De glycosiden komen als etherische oliën vrij wanneer het blad gescheurd of gesneden wordt.

Deze gezonde uitwerking van de plant werd al vroeg ontdekt. In Peru gebruikten de indianen de bladeren als vochtig verband bij wonden en monniken aten de bladeren om sneller van verkoudheden en keelpijn af te zijn.

Oost-Indische kers: luizenlokker
Slakken hebben iets tegen Oost-Indische kers, maar bladluizen zijn er dol op. De plant wordt vanwege deze aantrekkingskracht vaak in de biologische landbouw gebruikt om luizen bij andere planten weg te lokken.

Smaakmaker in de keuken
Bijna alle delen van de plant zijn eetbaar en daardoor is Oost-Indische kers een geliefd ingrediënt in veel recepten. De bloemen hebben een radijs- of rammenasachtige smaak en kunnen daarom ook prima fijngehakt door kwark of dipsausjes gemengd worden.

Nepkappertjes maken
Als je het niet erg vindt om de bloemen te missen, maak dan van Oost-Indische kers eens kappertjes: om die te maken heb je 50 g bloemknoppen nodig. Roer 25 g zout in 3 dl water en voeg daar de knoppen aan toe. Laat het mengsel 24 uur staan. Giet dan het water af en droog de knopjes voorzichtig. Stop ze in een pot met 5 kruidnagels, 5 jeneverbessen, een takje tijm en een laurierblad en giet er wat wittewijnazijn over. Sluit de pot goed luchtdicht af. Na 30 dagen wachten wordt je geduld beloond: de kappertjes zijn klaar voor gebruik.

admin

View Comments

Share
Published by
admin
Tags: moestuintips

Recent Posts

Tulpen: alles wat je moet weten

Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…

1 week ago

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

1 week ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

1 week ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

2 weken ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

2 weken ago

Een terrasoverkapping: het hele jaar door genieten

Een terrasoverkapping is dé perfecte manier om het hele jaar door van je tuin te…

2 weken ago