Egels zoeken net als veel andere dieren een plekje voor de winterslaap. Je kan de egel in de winter makkelijk helpen.
Egeltjes zijn echte nachtdieren. Ze zien overdag niet goed en zoeken daarom meestal in het donker hun eten bij elkaar. Als je de egel in de winter in de tuin ziet rondscharrelen, is dat eigenlijk geen goed teken want een egel houdt tot ongeveer maart-april een winterslaap.
Een winterslaap is wel nodig, want in de winter is er voor de egel weinig voedsel te vinden. Voordat de winterslaap begint, denkt de egel alleen maar aan eten; zo zorgt hij ervoor, dat er een flinke vetlaag wordt gevormd. Het beestje eet vooral veel wormen, kleine slakken, insectenlarven en kevers.
De eerste egels gaan normaal gesproken eind november in winterslaap. Dat zijn de mannetjes. De vrouwtjes blijven langer wakker om voor hun jongen te zorgen en na een periode van zogen weer energie te verzamelen. Jonge egeltjes moeten eerst flink aansterken voor ze in winterslaap kunnen gaan. Normaal gesproken gaan zij vanaf eind december in winterslaap. We schrijven hier bewust ‘normaal gesproken’ omdat egels niet in winterslaap kunnen gaan als ze ondervoed zijn. Ook kan een egel met weinig reserves tijdens de winterslaap ontwaken om bij te eten. Het is daarom belangrijk dat egels genoeg voedsel kunnen vinden. Bijvoeren is daarom altijd een goed idee.
In de periode voor de winter kweekt de egel een dikke vetlaag voor tijdens de winterslaap. Deze vetlaag moet hem tijdens het koude jaargetijde voorzien van voldoende energie. Je kan het beestje helpen door wat kattenbrokjes (liefst met met een zo hoog mogelijk vleesgehalte en zo min mogelijk zout en lactose) en water in je tuin of op je terras neer te zetten. Hierdoor krijgt de egel in ieder geval genoeg de mogelijkheid om eten te vinden. Let voor zover het kan wel een beetje op dat katten niet alles meteen opeten. Een egelhok kan hier bij helpen. Lees hier nog meer tips over hoe jij de egel in de winter kan helpen.
Een egel in winterslaap kan eruit zien alsof hij overleden is. Zijn lichaam voelt koud aan, hij ligt heel stil en zijn ademhaling is zodanig vertraagd dat je het bijna niet kan merken. Hierdoor lijkt het alsof de egel overleden is. Sommige mensen begraven daarom de egel. Doe dit echter niet zomaar! Veel egels zijn gewoon in winterslaap en leven nog wel. Kom je een egel tegen tijdens het opruimen van bladeren in je tuin? Dan is de egel waarschijnlijk gewoon in winterslaap. Leg de bladeren weer terug zodat de egel ongestoord verder kan slapen. Egels slapen vrijwel nooit open en bloot waar iedereen ze kan zien. In dat geval kan de egel ziek of overleden zijn. Kijk een aantal minuten lang of je een ademhaling of beweging kan ontdekken. Twijfel je of een egel in winterslaap is of overleden is? Bel dan de Egelbescherming en ga de egel niet zelf zomaar begraven.
De egel heeft een beschutte plek nodig in de winter, want de stekelvacht isoleert niet zo goed. Egels slapen graag in een rommelig hoopje bladeren of bijvoorbeeld in een warm hoekje in de schuur. Probeer de egel in de winter zo goed mogelijk te helpen met een plekje voor de winterslaap, bijvoorbeeld onder je heg of tussen de afgevallen bladeren. Het kan dus helpen om niet al je bladeren op te ruimen, maar ook eens een hoopje te laten liggen voor de egels. Er zijn ook speciale egelhuisjes te koop voor de winterslaap.
Stoor de egel in de winter niet tijdens zijn winterslaap. Een egel in de winter kan heel stil liggen, waardoor het lijkt alsof hij overleden is. Dat is niet zo! Ga de egel dus niet zomaar begraven, want dan is er een kans dat je een levende egel begraaft.
Vind je in de winter een rondscharrelde egel? Bel dan de egelopvang en vraag wat je moet doen. De kans is groot dat hij ziek of verzwakt is en niet zelfstandig kan overleven. Als je het idee hebt, dat de egel die je ziet rondlopen gezond is, kun je hem helpen door een veilige slaapplaats te maken. Een egel die niet gezond of verzwakt is, wankelt of rolt zich niet op als je hem aanraakt. Als je twijfelt kun je altijd contact opnemen met een egelopvang. Informatie en adressen vind je op www.egelbescherming.nl of www.natuurhulpcentrum.be.
Een eigen huis met een prachtige tuin is voor velen een droom. Maar hoe beïnvloedt…
Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…
Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…
Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…
Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…
Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…
View Comments
Ik heb een egel in winterslaap ontdekt in de schuur, toen ik hooi en stro opruimde.
Ik heb toen een deel van het stro laten liggen en het beestje ligt me verder niet in de weg.
Maar hoe zit het met klussen in de schuur?
Wordt ie wakker of snurkt ie overal doorheen?