Rob van den Berg, monteur bij Feenstra, weet alles over duurzame technieken. Om jou te inspireren om duurzamer te leven, deelt hij graag zijn tips. Wil je in simpele stappen duurzamer wonen? Dat kan met deze tips van Rob.
Duurzamer wonen kun je natuurlijk door gebruik te maken van een warmtepomp, zonnepanelen of infraroodpanelen. Maar het hoeft niet altijd te gaan over grote, vaak tijdrovende aanpassingen in je woning. Ook door je gedrag aan te passen kun je duurzamer wonen.
Sluipverbruik is iets wat in vrijwel ieder huis voorkomt. Ongemerkt gebruik je onnodig energie. Apparaten die je in het stopcontact laat zitten of een radiator die onnodig aan gaat, ze verspillen energie. Zet daarom apparaten die je niet nodig hebt uit en trek de stekker uit het stopcontact.
Waarschijnlijk weet je al wel dat je gas kan besparen door je thermostaat minstens één graad lager te zetten. Trek liever een warme trui aan dan dat je de verwarming omhoog zet. Je kan met een simpele stap echter nóg duurzamer wonen: Gebruik een slimme thermostaat Zo’n thermostaat is ‘zelflerend’ en kijkt zelf naar de meest efficiënte manier waarop jouw woning verwarmd kan worden.
Een ander voordeel is dat je een slimme thermostaat met een app lager kan zetten en vaak ook buitenshuis kan bedienen. Ben je vergeten de verwarming uit te zetten voordat je uit huis gaat? Dan kan je dat met de app alsnog eenvoudig regelen. Sommige apps kunnen zelfs op basis van de locatie van je telefoon de verwarming automatisch uitschakelen wanneer je niet thuis bent.
Was jij je handen veel vaker dan voorheen? Heel goed. Gebruik je dan warm of koud water? Veel mensen denken dat je je handen alleen maar schoon krijgt met warm water, maar volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is dat niet zo. Zeep werkt net zo effectief bij warm als bij koud water. Door koud water te kiezen, bespaar je energie. Dat is goed voor het milieu en je portemonnee.
Je kan het haast niet hebben over duurzamer wonen zonder het te hebben over ventileren. Veel mensen zijn geneigd om in de winter hun ventilatiesysteem uit te zetten om de koude lucht buiten te houden. Toch is dat geen slim idee. Juist in de winter is ventileren belangrijk. Droge lucht warmt bovendien eenvoudig op dan vochtige lucht, dus het is goed om frisse lucht in huis te halen.
Extra tip: Gebruik bij voorkeur geen luchtverfrissers of wierook in huis. Het ruikt misschien wel lekker, maar ze veroorzaken meer luchtvervuiling dan je zou denken. Frisse buitenlucht is stukken gezonder.
* Dit artikel is geschreven in samenwerking met Feenstra
Een eigen huis met een prachtige tuin is voor velen een droom. Maar hoe beïnvloedt…
Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…
Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…
Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…
Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…
Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…