De fuut is een elegante onderwaterjager die je in het voorjaar met kleintjes op de rug kunt zien zwemmen. Wist jij deze weetjes al over deze prachtige vogel?
1. Snelle jager
60 seconden kan de fuut maximaal duiken. De snelle jager zoekt onder water naar vissen, het hoofdbestanddeel van zijn voedsel. Aan land beweegt hij zich eerder onbeholpen voort en is daarom slechts zelden te zien.
2. Ingewikkelde balts
Uren kan de ingewikkelde balts van een koppeltje futen dat wil gaan broeden duren en dat soms dagen lang. Beide vogels drijven daarbij tegenover elkaar en schudden met opgezette oorpluimen en keel hun kop. Vervolgens richten ze zich op in het water, komen heel dicht bij elkaar en draaien met hun kop. Tot slot duiken ze naar de bodem en komen met een bek vol modder en waterplanten weer boven.
3. De fuut kan meteen zwemmen en duiken
3 tot vijf eieren legt de vrouwtjesfuut die ze samen met haar partner uitbroedt. Het duurt bijna een maand voor de jongen uitkomen. Hoewel ze meteen kunnen zwemmen en duiken, blijven ze eerst zo’n twee weken onder het veilige verenkleed van hun ouders zitten, waar ze gevoerd en warm gehouden worden.
4. Verschillende namen
45 verschillende namen heeft de fuut in de volksmond, waaronder arsevoet, kroondûker (Fries), pronkvogel, atlasvogel en certijnduiker. De naam fuut zou door klanknabootsing gevormd zijn. Waarschijnlijker is dat de naam is ontstaan uit ‘voet’, als afkorting van arsevoet, een verwijzing naar de ver naar achteren geplaatste poten.
5. Lang lang geleden
80 miljoen jaar geleden leefden er al vertegenwoordigers van de familie Podicipedidae. Ook de fuut behoort tot deze vogelfamilie.
6. Verse vis
150 tot 200 gram verse vis heeft de fuut iedere dag nodig. Tijdens het grootbrengen van de jongen moet hij meer vissen vangen, om zijn hongerige nakomelingen te voeren. In die tijd is hij heel druk bezig en vangt hij om de 20 tot 30 seconden een visje.
7. Grootste inheemse duikende watervogel
50 centimeter is de gemiddelde lichaamslengte van de fuut. Hij is daarmee één van de grootste inheemse duikende watervogels. Het mannetje is wat groter en zwaarder dan het vrouwtje.
8. Drijvend nest van de fuut
60 tot 70 centimeter is de gemiddelde doorsnede van het drijvende nest van een fuut, dat meestal in de rietgordel van staand water of langzaam stromende rivieren is verankerd. De broedtijd duurt meestal van begin tot half april.
[…] 8 weetjes over de fuut – Landidee […]
[…] 8 weetjes over de fuut – Landidee […]