Categories: Dieren in de natuur

11 weetjes over de zeearend

De zeearend is een bijzondere en imposante vogel. Deze roofvogel leeft vooral in waterrijke gebieden, zoals de Biesbosch. Momenteel staan ze op de rode lijst, wat betekent dat het een beschermde diersoort is. 

1. Vliegende deur

De spanwijdte van een volwassen zeearend kan wel 244 cm bedragen en de vogel wordt daarom ook wel ‘vliegende deur’ genoemd. De vrouwtjes zijn zwaarder en groter dan de mannetjes.

2. 60 kilometer per uur

Zo snel kan een zeearend vliegen. Hij manoeuvreert veel beter dan je zou denken en hij kan bijvoorbeeld een raaf in de lucht inhalen en doden. Soms gaat hij ook achter visarenden aan om hun prooi af te pakken.

3. 15000 jaar geleden

Na de laatste ijstijd trok de Europese zeearend tot naar Groenland. Lange tijd dacht men dat de Groenlandse arend een eigen ondersoort was.

4. Zware prooidieren

2 kilo is het maximale gewicht van een vis die de zeearend in de vlucht uit het water kan ‘optillen’. Zwaardere prooidieren grijpt hij vlak bij de oever en houdt ze vast tot hij ze aan land kan trekken.

5. Gemengd voedsel

73 procent vis, 24 procent watervogels en 3 procent zoogdieren: daaruit blijkt het eten van de zeearenden te bestaan die in Noord-Duitsland worden geobserveerd. In de winter stijgt het percentage watervogels dat als voedsel dient tot 80 procent.

6. Wanneer de zeearend jaagt op watervogels

30 minuten kan de jacht op watervogels duren. Als de watervogel boven water komt, gaat de zeearend boven hem vliegen, waarop de watervogel weer onder duikt. De watervogel wordt op den duur moe en blijft steeds korter onder water, tot de arend zijn kans schoon ziet en zijn prooi vangt.

7. 40 dagen broeden

1 tot 3 eieren legt het vrouwtje van de zeearend. De broedtijd bedraagt circa 40 dagen. Na 80 tot 90 dagen kunnen de jongen al korte afstanden vliegen.

8. Gemiddelde leeftijd

20 jaar oud wordt de gemiddelde arend in het wild, in gevangenschap 40 jaar.

9. Loodvergiftiging

33 procent van de gewonde/zieke zeearenden lijdt aan loodvergiftiging. Ze lopen zo’n vergiftiging op als ze door het eten van aas loodhagel binnen krijgen. Het lood komt via het spijsverteringsstelsel in het bloed terecht en beschadigt het centrale zenuwstelsel.

10. Nest van een zeearend

600 kilo zwaar kan het nest van deze arend worden omdat de vogels het vaak jaren achtereen gebruiken. Zo’n met gras en mos bekleed nest kan dan wel 2 meter breed en 2 meter hoog worden.

11. Wintergast

Sinds 2004 is de zeearend terug in Nederland, aanvankelijk als wintergast, sinds 2006 als broedende vogel in de Oostvaardersplassen.

 

admin

View Comments

  • De zeearend zou in de Biesbosch exotische ganzen zoals de Canadese gans of de Nijlgans kunnen pakken. Deze roofvogel is namelijk de enige grootste grootste vijand van ganzen.

Share
Published by
admin

Recent Posts

Met TuinSeizoen op tuin- en cultuurreis naar Porto en Lissabon van 5 t/m 12 mei 2025

Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…

2 weken ago

Kruiden binnen overwinteren

Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…

2 weken ago

LandIdee Chocoladecake

Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…

3 weken ago

Zwevende sneeuwvlokken

Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…

3 weken ago

Ga met TuinSeizoen op tuin- en cultuurreis naar de Cotswolds 20 t/m 27 juni 2025

Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…

4 weken ago

Oplossingen LandIdee Winterboek

Heb jij genoten van het LandIdee Winterboek? De oplossingen van de puzzels, rebussen en sudoku’s…

4 weken ago