Jonge eendjes zijn net als lammetjes en kleine konijntjes het teken van de lente! Wist je dat zo’n klein bolletje dons al direct kan zwemmen nadat hij uit het ei is gekropen. Lees hier meer over de vrolijke jonge eendjes.

Jonge eendjes gespot

Afhankelijk van het wel of niet koude weer in de winter en lente kun je de eerste jonge eendjes in maart, april of mei zien zwemmen in het water! Het duurt gemiddeld 24 tot 32 dagen tot wilde eendenkuikens uit het ei kruipen. Eendenmoeders hebben soms wel drie legsels per jaar en per keer legt ze 6 tot 10 eieren. Je vindt de nesten meestal in de buurt van het water.

Jong eendje

Snelle jonge eendjes!

Jonge eendjes kunnen vrijwel direct nadat ze uit het ei zijn gekropen al zwemmen! Na 6 tot 12 uur volgen de eendenkuikens hun moeder al het water in. Na gemiddeld 55 dagen kunnen de jonge eendjes vliegen.

Jonge eendjes

Zoveel eieren legt een eend per jaar

Per jaar legt een gedomesticeerde eend ongeveer 50 tot 60 eieren. Haar kuikens hebben lichtgele donsveren. Omdat ze in een relatief veilige omgeving opgroeien kan dat geen kwaad. In het wild levende eendenkuikens hebben meer baat bij schutkleuren.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door LandIdee Magazine (@landideemagazine)

Hoe zwaar weegt een ei?

Het ei van de knobbelzwaan, die ook tot de familie van de eenden hoort, weegt 345 gram. Nadat de kuikens uit het ei zijn gekomen, draagt het vrouwtje ze vaak tussen de vleugels op de rug om ze tegen grote roofvissen te beschermen. Het ei van een eend weegt gemiddeld 70 gram, dit is dus een stuk kleiner dan het ei van een knobbelzwaan.

Anderen lezen ook:  8 Tips voor een vleermuisvriendelijke tuin

Jonge wilde eendjes

Koekoekseend

De koekoekseend kan bij 14 verschillende soorten vogels haar eieren in het nest leggen. De koekoekseend komt in Midden- en Zuid-Amerika voor. In tegenstelling tot het jong van de bij ons bekende koekoek werkt deze de andere eieren of eendenkuikens niet het nest uit, maar verlaat hij zelf het nest.

Eend

Het lelijke eendje

In 1834 publiceerde de Deense schrijver Hans Christian Andersen ‘Het lelijke jonge eendje’, het beroemde sprookje waarin een lelijk eendenkuiken uitgroeit tot een prachtige zwaan. Er wordt wel eens gezegd dat dit sprookje een verkapte biografie is van Andersen zelf, omdat hij ook een moeilijke jeugd had en later een beroemde schrijver werd.

Lees hier meer over de wilde eend.