De moeflon is een wild schaap dat van nature voorkomt in bergachtige gebieden zoals Corsica en Sardinië, maar in Nederland en andere delen van Europa is het schaap ook te vinden. Dit dier staat bekend om zijn indrukwekkende, gekrulde horens en zijn aanpassingsvermogen aan ruige landschappen. Moeflons leven vaak in groepen en grazen voornamelijk op gras, kruiden en schors. In Nederland komen ze onder andere voor op de Veluwe en de Waterleidingduinen. Wist jij dit al over dit fascinerende dier?

70 centimeter is de gemiddelde schofthoogte van moeflons (Ovis gmelini). Het is het kleinste wilde schaap in Europa. Je herkent ze aan hun hoorns en hun bruinkleurige vacht.

50 kilogram kan een mannelijke moeflon aantikken op de weegschaal. Vrouwtjes moeflons zijn wat kleiner en wegen gemiddeld zo’n 35 kilogram.

14 jaar oud worden moeflons ongeveer. Omdat de hoorns in de winter stoppen met groeien, ontstaan jaarringen die de leeftijd van de moeflon aangeven.

160 dagen duurt het ongeveer voordat er 1 of 2 lammeren geboren worden in april of mei.

20 minuten na de geboorte kan het lam zijn moeder al volgen, ook al is het dan nog kleiner dan een haas.

300 moeflons leefden er ongeveer op onder meer de Veluwe en het Wekeromse Zand. Die dieren zijn nakomelingen van een kudde die in de jaren ’20 van de vorige eeuw op de Veluwe werd uitgezet. Door de komst van de wolf is hun aantal inmiddels sterk gereduceerd. In Vlaanderen komt de moeflon niet in het wild voor.