Wist je dat de egel het oudst levende zoogdier is? 65 miljoen jaar geleden leefde Litolestes, de oudste voorouder van de egel, op aarde. Egels behoren daarmee tot de oudste, nog steeds levende zoogdieren op aarde. Lees hier nog meer interessante weetjes over dit stekelige diertje. 

1. Volwassen egels hebben 8000 stekels

Een baby-egeltje heeft bij zijn geboorte ongeveer 100 stekels. Alleen al in de eerste tien dagen van zijn leven komen er 300 stekels bij.

2. Het jaar van de egel

2019 was ‘het jaar van de egel’, een initiatief van de Zoogdiervereniging. Aanleiding waren aanwijzingen dat het niet goed gaat met de egeltjes in onze contreien. 2019 werd daarom gebruikt om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen van de egels.

egel

3. 35 dagen duurt de dracht van een vrouwtjesegel

Dan brengt ze ongeveer vier tot vijf jongen ter wereld. Maar voor het zo ver komt, moet het mannetje het vrouwtje eerst verleiden om met haar te paren. Hierbij loopt hij urenlang om haar heen. Dit ritueel wordt dan ook een egel-carrousel genoemd.

4. Jonge egels kruipen vanaf juni rond in het nest

Vooral in de warme gebieden in ons land zijn de roze jonkies met hun dunne, witte stekels al vroeg actief. Pas dus op als je een nest in de tuin hebt. Als moederegel verstoord wordt, geeft dat zoveel stress dat ze in het uiterste geval haar jonkies doodt. Op die manier wil ze de jonge egels behoeden voor een – in haar ogen – nog erger lot. Dit gebeurt alleen binnen 48 uur nadat de jonge egels geboren zijn.

Anderen lezen ook:  4 weetjes over de valk

5. Egelnest

Een egelnest is meestal gemaakt van gras en bladeren. Na 22 dagen verlaten de jongen voor het eerst het nest. Ze blijven dan nog in de buurt van moeder. Pas na twee maanden gaan de jongen zelfstandig verder.

6. Een egel rust 18 uur per dag

18 uur per etmaal brengt een actieve egel rustend door, de overige zes uren is hij onderweg. Hij is hoofdzakelijk tussen 18.00 en 20.30 uur actief.

egel bloemen

7. Enorm territorium

100 hectare groot is het territorium van een mannetjesegel in landelijke gebieden. De vrouwtjes zijn echter slechts in een gebied van ongeveer 30 hectare onderweg.

8. Gemiddeld weegt een egel 1 kilo

Het gewicht van een egel varieert echter naar gelang het jaargetijde. Jonge egels die in november minder dan 500 gram wegen, hebben het moeilijk om de koude maanden op eigen kracht te doorstaan. Maar er zijn zeker manieren om de beestjes de winter door te helpen door ze te voeren in je tuin.

egel boom

9. 6 maanden lang kan de egel zonder voedsel overleven

Voor de winterslaap kweekt hij een dikke vetlaag, die hem vervolgens gedurende het koude jaargetijde moet voorzien van voldoende energie.

10. Egels verliezen tijdens de winterslaap 30 procent van hun gewicht

30 procent van hun lichaamsgewicht verliezen egels gemiddeld tijdens de winterslaap. Begrijpelijk dus dat het vermagerde dier in het voorjaar meteen op zoek gaat naar voedsel!

Nog meer weetjes lezen over dieren in de natuur? Je vind het hier!